Zero Pellet Loss: geen bolletje gaat verloren

Plasticvervuiling stelt ons voor een grote uitdaging. We gebruiken plastic voor heel veel doeleinden, maar elk stuk dat verloren gaat, blijft haast eindeloos voor problemen zorgen. Daarom startte de Haven van Antwerpen een ambitieus project om plasticvervuiling tegen te gaan bij de bron en op te ruimen in het milieu. Help je mee?

Het havengebied heeft te kampen met een bijzondere vorm van plasticvervuiling: pellets. Dat zijn kleine bolletjes die als grondstof dienen voor allerlei plastic producten zoals verpakkingen, fietshelmen en dashboards van auto’s. De haven van Antwerpen is een van de grootste centra in Europa voor de productie en het transport van pellets. Het gaat dan over miljoenen kleine korreltjes per jaar, dus is het een hele uitdaging om er geen verloren te laten gaan in het milieu.

PelletsDe hele keten

“We merkten dat er in de haven een aantal plaatsen zijn waar je veel pellets tegenkomt in de natuur”, vertelt An Damen, senior marketing expert bij Port of Antwerp. “Gezien duurzaamheid een belangrijk thema is voor ons, besloten we zelf iets aan die vervuiling te doen.”

In 2017 startte Port of Antwerp het Zero Pellet Loss initiatief samen met de grote sectororganisaties: PlasticsEurope, Essencia en Alfaport VOKA. Het doel is zoveel mogelijk bedrijven die met pellets werken aan boord te krijgen. “Dat gaat niet alleen over de producenten”, zegt An Damen. “Ook bij het laden en lossen voor transport gaan er pellets verloren. We moeten dus de hele keten betrekken. Daarom zijn Transport en Logistiek Vlaanderen en Febetra ondertussen ook actief betrokken, samen met nog 10 transportbedrijven.”

Veger, blik en luchtmes

Ondertussen hebben heel wat verschillende bedrijven zich bij het initiatief aangesloten. Dat leidt tot diverse oplossingen om geen pellets meer te verliezen: van vegen met stoffer en blik, tot grote filterinstallaties. Voor trucks die pellets vervoeren, bestaan er zelfs speciale poorten met luchtmessen. Die blazen alle losse pellets van de vrachtwagen voor die de baan op gaat.

Katoen Natie is een van de bedrijven die enthousiast meestappen in het project. “Onze ingenieurs ontwerpen nieuwe filtertechnieken die we in onze terminals over heel de wereld toepassen”, vertelt Marc Hendrickx, HSEQ manager bij Katoen Natie. “Nog dit jaar hebben we nieuwe filterinstallaties geplaatst in Antwerpen en die zijn elk zo groot als een vrachtwagen. Maar zeker zo belangrijk is het engagement van onze werknemers. Die komen zelf met creatieve nieuwe ideeën om verlies van pellets op de werkvloer te voorkomen.”

Opruimen geblazen

Terwijl de Zero Pellet Loss partners hard werken om plastic uit het milieu te houden, zet Port of Antwerp haar schouders onder diverse opruimacties. “We weten bijvoorbeeld dat wind en stroming in het water veel pellets op steeds dezelfde plaatsen afzet”, zegt Vincent Van Dyck, Environmental Expert bij Port of Antwerp. “Daar sturen wij binnenkort onze Nul-o-Plastic op af: een grote stofzuiger op rupsbanden, speciaal ontwikkeld door Jan De Nul Groep. Voor plasticafval in het water hebben we onze Patje Plastic, die we ondertussen al enkele maanden gebruiken.”

Opruimactie Galgeschoor

Doe je mee?

Samen met Natuurpunt organiseert Port of Antwerp ook al enkele jaren een grote opruimactie in het Galgeschoor. “Dat is altijd een heel positief familiegebeuren waar heel veel vrijwilligers aan meedoen”, vertelt An Damen. “Helaas kon het dit jaar niet doorgaan omwille van het coronavirus, maar je kan nog steeds je steentje bijdragen. Onze vier virtuele ‘Port cleanup challenges’ kunnen je daarbij inspireren! Je vindt de uitdagingen terug op onze Facebookpagina.”

 

 

Coverfoto: © Wusel007
Foto pellets: © madicattt
Foto opruimactie: © Port of Antwerp