“Ze noemen ons de tankratten”

Wie in en rond de haven van Antwerpen vertoeft, heeft een grote kans om interessante Havenlanders tegen het lijf te lopen. Ludo, Olivier en Luc bijvoorbeeld. Zij helpen als vrijwilliger mee bij de inrichting van de Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld dat wordt afgewerkt in Port of Antwerp.

Wie in en rond de haven van Antwerpen vertoeft, heeft een grote kans om interessante Havenlanders tegen het lijf te lopen. Ludo, Olivier en Luc bijvoorbeeld. Zij helpen als vrijwilliger mee bij de inrichting van de Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld dat wordt afgewerkt in Port of Antwerp.

 

“Ze noemen ons de tankratten” – Ludo Trouillard (70)

“Ik heb al een beetje vanalles gedaan op de Global Mercy. Vooral kleinere klussen en reparaties. Zeven dagen lang zat ik met drie kompanen onder het dek in het donker om tanks schoon te maken, met een lamp op ons hoofd. Ze noemden ons wel eens de tankratten of de vier musketiers”, lacht Ludo. “Als ik op de Global Mercy werk, logeer ik heel de week op hotel in Antwerpen, samen met andere vrijwilligers die van ver komen. Om 7.15 uur komen ze ons met de bus ophalen en om 8 uur zijn we al aan het werk. Alles is supergoed geregeld.”

“Ik steunde Mercy Ships al langer financieel. Toen ik wist dat ze in Antwerpen vrijwilligers zochten, heb ik me meteen aangemeld. Vroeger werkte ik als machinist op baggerschepen en bij de kapiteinsdienst van Port of Antwerp, dus ik zag mijn kans schoon om nog eens aan boord te zijn en mijn handen vuil te maken. De sfeer onder de vrijwilligers is top. In januari hoop ik opnieuw te gaan helpen. Met een beetje chance kan ik dan nog meevaren naar Rotterdam, waar de Global Mercy op 25 februari moet aanmeren.”

Mercy Ships beweegruimte

“990 meter aan houten relingen herschilderen” – Olivier Depoortere (66)

Ook voor Olivier, die ooit kapitein was op een koopvaardijschip, was dit de uitgelezen kans om nog eens aan boord te gaan. “Ik volg Mercy Ships al jaren en vind het zo’n mooi initiatief dat ik hen regelmatig sponsor. Het idee om de zorg ter plaatse te brengen en lokale dokters en zorgverleners op te leiden vind ik fantastisch: zelfs als we hospitalen zouden bouwen, zou het onmogelijk zijn om in Afrika zoveel mensen te helpen. Het is dus een project waar ik heel graag aan meewerk.”

“Ik hielp op de Global Mercy vooral bij het leegmaken van containers. Van schoolmateriaal tot fitnesstoestellen, keukenapparatuur en ziekenhuisbedden: alles moet naar de juiste locatie gebracht worden. De eerste dagen hebben we al het fitnessmateriaal uitgepakt en een volledige fitnesszaal in elkaar gemonteerd. Daarna zocht ik een geschikte vernis voor de 990 meter aan houten scheepsreling en hielp ik bij het herschilderen. Geen evidente klus, zeker omdat het weer niet mee zat.”

 

“Ik neem mijn overuren op om mee te helpen” – Luc van Looveren (54)

Luc werkt zelf voor Port of Antwerp en helpt nu 2 à 3 dagen per week op de Global Mercy. “Ik ben er nu tien weken aan het werk als vrijwilliger. Initieel zouden het vijf weken zijn, maar de sfeer is zo goed en ik had nog wat overuren staan die ik met plezier inzet. Ik kan met een vorkheftruck rijden en dat komt goed van pas bij het laden en lossen van de containers. Waarschijnlijk blijf ik nog tot de boot vertrekt. Want eens alles op z’n plaats staat, begint de opkuis en daar komt ook nog wel wat bij kijken.”

“Ik volg Mercy Ships al even. Jaarlijks ga ik met een vijftiental vrienden mountainbiken voor het goede doel en toen we in Kameroen waren, kwamen we een jeep tegen van Mercy Ships. We raakten aan de praat en probeerden de laatste dag nog aan boord te gaan, maar dat is niet meer gelukt. Nu we door corona even niet kunnen fietsen voor het goede doel, was dit het ideale moment om wél eens aan boord te gaan en zo mijn steentje bij te dragen.”