“Vrouwen zijn veel meer thuis in de haven dan je denkt!”

De haven een mannenwereld? Minder dan je zou denken. Steeds meer vrouwen vinden de weg naar een job in de haven. En terecht, want in onze voortdurend veranderende wereld zijn de jobs even divers als de mensen die er werken. Een female touch komt hier dus zeker tot zijn recht. Met Internationale Vrouwendag zetten we daarom ook graag een vrouw in the picture die een belangrijke rol speelt in de haven. Saskia Bultiauw is community manager bij Alfaport Voka, een vereniging die de belangen van logistieke en maritieme bedrijven in de haven behartigt.

“De haven heeft mij altijd gefascineerd!”, vertelt Saskia meteen . “Ik weet niet of mijn opa er voor iets tussen zit. Hij was kapitein, maar ik heb hem eigenlijk nooit gekend. Daarnaast woon ikl in Berendrecht, vlakbij de haven. Als ik ’s avonds naar huis rijd langs de dokken, stop ik soms even om gewoon naar de verlichte kranen en schepen en de bedrijvigheid op de kaai te kijken. Dat vind ik echt fascinerend. Ik woon eigenlijk op de grens tussen natuur en havenindustrie, en dat is heel mooi om die twee werelden samen te zien.”

Heb je dan altijd al in de haven gewerkt?

Saskia: “Absoluut niet! Ik heb jaren in een heel andere sector gewerkt, die van de mode en lifestyle. Met die achtergrond in public relations en communicatie wou ik mijn carrière een andere wending geven. Ik wilde in een meer tastbare en maatschappelijk relevante omgeving werken, en zo ben ik in de haven terechtgekomen. Hier bevind je je in het hart van onze economie, maar worden er ook enorme inspanningen gedaan om meer duurzaamheid te creëren. En dat vind ik ook belangrijk.”

“Ik zocht een job met een grotere maatschappelijke relevantie, waar je tot tastbare resultaten kan komen. Zo ben ik in de haven terechtgekomen.”

Je bent nu community manager bij Alfaport Voka. Wat houdt die job in?

Saskia: “Als community manager ben ik de schakel tussen onze organisatie en de leden. Ik probeer de behoeften van bedrijven uit de haven te vertalen naar onze experten zodat zij beleidsvoorstellen kunnen opmaken. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de employer branding van onze haven. er bestaan nog veel te veel verkeerde vooroordelen over het werken in een haven, ik schreeuw dan ook graag dat #myjobisbetterthanyours! Vervolgens sta ik ook in voor de communicatie en evenementen, waardoor ik een centrale rol speel in het overbrengen van de realisaties van mijn collega’s experten en het samenbrengen van onze havengemeenschap.”

Bij de haven denken veel mensen nog steeds aan een mannenwereld. Maar is dat nog zo?

Saskia: “Zoals ik daarnet al zei, dat beeld moet echt wel bijgesteld worden, want de laatste decennia ben je als vrouw in de haven zeker geen uitzondering meer. Ik werk bijvoorbeeld in een team van zeven mensen, waarvan vier vrouwen. De haven is ook veel meer dan de kaaien alleen. Ook sales, marketing, HR, ICT, logistieke planning, … zowat elke job die je in andere bedrijven vindt, kom je ook hier tegen. De enorm boeiende omgeving in een van de grootste wereldhavens krijg je er gratis bij.” 

“De haven is veel meer dan enkel de schepen. Ook sales, marketing, HR, ICT, planning, … Je komt hier zowat elke job tegen die je ook in andere bedrijven vindt.”

Kan je het andere vrouwen aanraden om aan de slag te gaan in de haven?

Saskia: “Zeker en vast! Als vrouw werken in de haven heeft volgens mij ook veel voordelen. Als vrouw bekijk je alles een beetje vanuit een ander perspectief en mede daardoor ervaar ik veel warmte en respect. Ik zou vrouwen dus zeker aanmoedigen de diverse mogelijkheden in deze sector te leren kennen. Je kan hier zeker als vrouw heel mooie zaken verwezenlijken.”

Saskia is alvast overtuigd dat de haven allang geen mannenwereld meer is. En ook de Vlaamse Overheid zet zich in om verandering te brengen in dat vooroordeel. Zo lanceerden ze project Olivia, een project waarin Olivia hét symbool wordt om meer vrouwen warm te maken voor een job aan het water. Meer weten? Check www.agentschapmdk.be

Wil je nog verhalen lezen van vrouwen (en mannen) die werken in de haven?

Ga zeker eens kijken op www.jobsindehaven.be

Vacatures in de haven vind je op  www.havenjobs.com