“Vanuit de sluistoren zie ik echt alles. De zonsopgang en -ondergang zijn hier heel mooi!”

Wie in en rond de haven van Antwerpen vertoeft, heeft een grote kans om interessante Havenlanders tegen het lijf te lopen. Zoals Lynn Maximus, die als brug- en sluiswachter bij Port of Antwerp ervoor zorgt dat vertrekkende en aankomende schepen veilig langs de Boudewijn- en Van Cauwelaertsluis passeren.

Zo vader, zo dochter

“Als kind ging ik al op bezoek bij mijn papa die ook sluiswachter is bij Port of Antwerp. Zo’n vijf jaar geleden was ik op zoek naar een betere job, toen ik hoorde dat er een vacature was. Dus heb ik niet getwijfeld en meegedaan aan de opleiding. Ondertussen werk ik al vijf jaar als brug- en sluiswachter aan de Boudewijn- en Van Cauwelaertsluis. Dat zijn twee sluizen naast elkaar. Een leuke job die ik nog lang hoop te blijven doen.”

 

Verantwoordelijkheid & teamwork

“Het belangrijkste in onze functie is dat de scheepvaart vlot en veilig op de bestemming raakt. Ik waak over de sluizen vanuit de toren die er tussenin staat: ik hou in het oog of het dokpeil constant blijft, dat de brug op tijd open staat, dat het verkeer vlot… Ook de technische diensten die werkzaamheden willen uitvoeren in of rond de sluis moeten zich bij mij melden. Zo kan ik erop toezien dat iedereen in veiligheid is terwijl de schepen binnen en buiten varen. Geen dag is dezelfde. De verantwoordelijkheid en de samenwerking met de verkeersleiders, bootmannen en andere diensten maken het geheel leuk.”

 

Zonsondergang vanop de eerste rij

“Vanuit de sluistoren zie ik echt alles. Tussen die twee sluizen staat een eiland met een toren. Van daaruit kijk je recht op de Schelde, links en rechts op de sluizen, en achterom op de dokken. Ja, de zonsopgang en -ondergang zijn hier heel mooi!”

 

“Ik kan ook het verkeer rond de sluis zien. Auto’s en vrachtwagens kunnen over één brug rijden terwijl de andere open staat. Maar de meeste chauffeurs kennen de weg hier niet. Als ik zie dat ze onnodig wachten, licht ik een bootman in, zodat die hen de weg kan wijzen. Want ikzelf mag nooit van mijn post wijken.”