Seefbrouwerij getest door… collega’s!
Sinds 2017 heeft ‘t Eilandje weer een brouwerij. Eentje die het Antwerpse Seefbier terug leven in blies. Tijdens een rondleiding in de Antwerpse Brouw Compagnie — of de Seefbrouwerij — ontdek je alles over het ontstaan van de brouwerij en de rijke biergeschiedenis van Antwerpen terwijl je tussen de brouwketels staat. Yarrut en collega’s gingen een kijkje nemen en proefden van dit uniek stukje biererfgoed in Havenland.
Een blik achter de schermen
Yarrut: “Ik drink op café weleens Seefbier. Dus ik vond het interessant om te zien hoe het gemaakt wordt en welke geschiedenis erachter schuilgaat. Verrassend, dat de Seefhoek naar het bier is vernoemd en niet andersom. Het was mijn eerste brouwerijbezoek. Dus het was leuk om van heel dichtbij te zien hoe bier wordt gebrouwen en waar de vaten gevuld worden. Mooi dat je vanuit het café inkijk hebt in de brouwerij. Als bezoeker zie je echt wat er achter de schermen gebeurt. Het lijkt wel alsof het Seefbier recht uit de tanks naar de tapkraan loopt.”
Voor bierliefhebbers
Ricardo: “Ik ben een bierliefhebber, dus vond het plezant om te zien hoe alles hier in z’n werk gaat. Elke brouwerij werkt toch wat anders. Ik heb Spaanse roots en vond de invloed van de Spanjaarden op het Seefbier wel interessant. Straf dat er in 1600 al Seefbier was hè. Ik had er ook nog nooit bij stilgestaan dat Seefbier troebel was omdat het ongefilterd is en het er origineel ook zo uitzag. Dat kwam ik hier te weten.”


Uniek Seefverhaal
Dimitri: “Ik heb al meerdere brouwerijbezoeken gedaan, maar deze was echt heel intiem. Het viel me op hoe modern en hygiënisch de brouwzaal is. De geschiedenis over de Seefhoek en het Antwerpse biererfgoed was interessant. Dat Duitsers tijdens de wereldoorlogen het koper in de brouwerijen plunderden, wist ik niet. En het verhaal achter het teruggevonden seefbierrecept is ook leuk om weten.”
Toffe, leuke plek
Ben: “Wat een leuke plek! Er hangt een toffe vibe en er is veel plaats. De ideale locatie voor een afterwork of bedrijfsuitje. Ik onthoud vooral de bierhistorie en hoe de brouwerij linken heeft met de haven. Dat de krachtcentrale voor de sluisdeuren en bruggen ooit op deze plek stond, dat heeft toch iets speciaals.”
Zelf proeven van het Seefbier in al haar variëteiten? Boek een rondleiding of hang aan de toog van de Antwerpse Brouw Compagnie! Je kan er ook lekker eten. Kijk voor info en openingsuren op www.seef.be.
Favoriete Seefbier van dit gezelschap:
Yarrut: “Lucie. Ik las op de menukaart dat er thee in zat en dat proefde ik ook echt.”
Ben: “SuperCadix, een dorstlesser met iets meer body. Die zou ik opnieuw bestellen.”
Dimitri: “Mijn Seef-favoriet is ook Lucie, een lekker, blond bier.”
Ricardo: “Het originele Seefbier blijft voor mij een topper. Fruitig, dat vind ik lekker.”
Havenland-weetjes van Johan Van Dyck, oprichter Seefbrouwerij
“Wist je dat…
… Antwerpen haar rijke biergeschiedenis ook te danken heeft aan de haven? Logistiek gezien is de haven een grote troef. Vandaag ontvangt de Seefbrouwerij een groot deel van haar grondstoffen, zoals hop, uit alle uithoeken van de wereld… via de haven! Onze mout komt dan weer van een lokaal familiebedrijf in Havenland, Mouterij Dingemans in Stabroek.
… ze in Japan en Amerika graag Seefbier drinken? Dankzij gekoelde containers blijft het bier fris en in topconditie terwijl het per schip de oceaan oversteekt.
… de Seefbrouwerij huist in het Noorderpershuis. Eind 19e eeuw stond hier een hydraulische krachtcentrale die de sluisdeuren en bruggen aandreef. De ronde bogen in de gevel verklappen dat hier ooit een stoomtrein met steenkool binnen reed. Later werd het een werkplaats om havenmachines te herstellen. Het gebouw is dan ook beschermd als havenerfgoed. Dat het Seefbier hier gebrouwen wordt, ook Antwerps erfgoed, past binnen het plaatje.
… onze brouwerij jaarlijks zo’n 30 tot 45 ton CO2 verbruikt om de biertanks mee te vullen? Zo kan er geen zuurstof aan het bier en blijft het goed bewaard. Messer, onze gasleverancier, recupereert die CO2 bij havenbedrijven. Zo belandt er minder CO2 in de lucht en dat is beter voor het milieu.
… we binnen 3 tot 5 jaar op het industrieel stoomnetwerk Antwerp North Heat Network in de haven van Antwerpen willen aansluiten? Zo gaat die waterdamp niet verloren en komt er warm water binnen in onze leidingen. Weer een milieubewuste keuze.”