Scheldeland: vertier langs de rivier

Doorheen de geschiedenis staat Antwerpen vooral bekend als een plaats van handel en nijverheid. Maar de Scheldebocht op Linkeroever staat al jaar en dag in het teken van de lichtere kant van het leven. Daar kan je terecht voor ontspanning, mooie natuur en mosselen. Zelfs bij het Amerikaanse leger hadden ze dat goed gezien.

Met de wandelroute Scheldeland volg je de Schelde op Linkeroever vanaf de Boeienweide tot aan Esmoreit. Wie er dan graag nog een schepje bovenop doet, kan de wandelafstand verdubbelen met een uitstap langs Blokkersdijk. Onderweg kom je in elk geval heel wat prachtige natuur tegen en verken je enkele typisch Antwerpse ontspanningsmogelijkheden.

Boeienweide

Openluchtmuseum Boeienweide

Boeien!

Je tocht begint bij de Boeienweide. Dat is een maritiem openluchtmuseum waar een verzameling boeien, ankers en een kanon te bezichtigen zijn. Oorspronkelijk was het perk bedoeld als aanvulling bij het opleidingsschip Mercator toen dat in 1960 tot museum omgeturnd werd. Vier jaar later vertrok de Mercator richting Oostende, maar een groot deel van het openluchtmuseum ligt er vandaag nog.

Natuur à la Schelde

Wat verder wandel je mee met een bocht in de Schelde. Hier vind je nog een oever in zijn natuurlijke staat: slikken en schorren, geboetseerd door de getijden. Het zoute water van de Schelde overspoelt tweemaal per dag de slikken bij hoogtij en laat een beetje slib achter. Op sommige plaatsen stapelt dat slib zich op tot het niet meer overstroomt bij elk hoogtij en er planten kunnen groeien: de schorren. Door allerlei menselijke ingrepen is dit soort getijdennatuur zeldzaam geworden. Blijf hier dus zeker even stilaan. Misschien spot je wel een iconische blauwborst tussen het zeebies.

Het stadsstrand

Het Sint-Annastrand is wat minder natuurlijk van oorsprong. Vroeger lag hier Sint-Annadorp, een populair toevluchtsoord waar Antwerpenaren graag mosselen kwamen eten met de Sint-Annekeveerboot. Helaas spaarde de Eerste Wereldoorlog Sint-Anna niet en bij de heropbouw werd het hele gebied opgehoogd. Dat leverde wel een mooi duinenlandschap op waar je tot rust kan komen met een spectaculair zicht over de Schelde. De mosselen zijn er nog steeds. De Antwerpenaren doorgaans ook.

Net voorbij het strand ligt Esmoreit, een charmante groenzone die vroeger Antwerpens uitverkoren plek voor vakantiehuisjes was. Ondertussen zijn de huisjes grotendeels verdwenen en is de natuur druk bezig hun plaats weer in te nemen. Hier kan je kiezen om je route nog uit te breiden met een stevige wandeling langs het Sint-Annabos en het natuurgebied Blokkersdijk.

Porseleinhoen

De porseleinhoen foerageert graag langs de waterkant.

Camp Tophat

Het Sint-Annabos is eigenlijk nog een recente toevoeging op Linkeroever. In 1945 richtte het Amerikaanse leger hier Camp Tophat op, een gigantisch tentenkamp waar in totaal 272 000 soldaten nog even kwamen uitblazen voor ze naar huis verscheepten. Met een eigen jazzband, ijssalons, maar liefst acht cinemazalen en een goede verbinding met stad Antwerpen was het kamp best wel populair bij de militairen. Na tien maanden vol vertier -maar ook de occasionele knokpartij- werd het kamp verlaten en het Sint-Annabos werd er bovenop geplant.

De uitgebreide wandeling sluit af met een ommetje langs een echte ecologische topper. Blokkersdijk omvat een grote plas brak water waar zeldzame soorten zoals de porseleinhoen zich helemaal thuis voelen. Een stevige brok natuur dus om je uitstap op een hoogtepunt af te ronden.

Heb je ook zin in een wandeling langs de meest relaxed oever van de Schelde? Download dan de Wandelroute Scheldeland van onze partner Stad Antwerpen.

 

 

 

 

Coverfoto: © emmapatsie
Boeienweide: © Valérie W
Porseleinhoen: © Hennie Cuper
Licentie