Schelde- en Polderland: beetje heden, wat verleden en een borrel voor de veiligheid
Kom lekker uitwaaien met een stevige fietstocht op de rechteroever van de Schelde. Je ervaart er de indrukwekkende schaal van de haven, de tradities die door de eeuwen met haar meegroeiden en de natuur die haar omringt.
Deze fietsroute neemt je mee vanaf het nieuwe Havenhuis tot bijna aan de Nederlandse grens. Onderweg passeer je langs de immense infrastructuur die de haven laat draaien, zoals de Zandvliet- en Berendrechtsluizen. Beide waren op hun beurt de allergrootste ter wereld, tot de Kieldrechtsluis met de eer ging lopen. Zo snel kan het gaan in Havenland.
Maar tussen al die bedrijvigheid zijn er ook gewoon dingen die blijven. Zoals ’t Boomke aan de bocht van Oosterweel. Daar vierden schippers eeuwen geleden al hun veilige afvaart of behouden thuiskomst met een borrel of een pijp tabak. En vandaag staat het er nog altijd, met een poëtische tegenhanger in cortenstaal.
Wie de cultuur en tradities van weleer kan smaken, zal een eind verder graag halt houden in Fort Lillo voor een bezoek aan het Poldermuseum. Aan de andere kant van het Kanaaldok wacht je ook nog het DNA van de Polder. Dat kunstwerk bestaat uit negen taferelen uit de geschiedenis van Berendrecht en Zandvliet, ter ere van hun 900-jarige bestaan. Onder de sokkel zitten nog eens 900 herinneringen aan de twee dorpen begraven in tijdscapsules.
Rondom de dokken, sluizen en kanalen heeft ook de natuur nog enkele blikvangers voor je in petto. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de Kuifeend, een natuurgebied dat in de winter een belangrijke tussenstop biedt voor trekvogels. Er komen dan duizenden vogels op bezoek, waaronder Europa’s zeldzaamste zangvogel, de waterrietzanger. Met twee kijkhutten en vijf kijkwanden heb je er alle kans om er eentje te spotten zonder de dieren te storen.
Smeer dus alvast je fietsketting en download de fiets- en recreatiekaart van Havenland. Schelde- en Polderland ligt op je te wachten!