Proef de Waaslandhaven en de grootse werken van mens en natuur

Al fietsend door de Waaslandhaven krijg je de straffe stoten van mens en natuur te zien. Van de giganten van bedrijvigheid tot de simpele rust van een rietoase. Op deze route vind je je gading wel.

Het ene moment passeer je langs de Lisdodde, een prachtig natuurgebied vol wilgenbosjes en schilderachtige waterpartijen. Laat het zacht wuivende riet hier alle stress van je schouders vegen. Even later sta je al aan de Kallosluis waar imposante oceaanreuzen langs je heen schuiven, op weg naar overal ter wereld.

Wat verder is het Ketenisseschor weer een testament aan de verscheidenheid van de natuur. De zeldzame brakwaterschorren die hier de oever afzomen, vormen een slijkparadijs voor een grote variëteit aan watervogels, bodemdiertjes en planten. In ruil voor hun eigen bijzondere plekje, doen de slikken en schorren dienst als een natuurlijke golfbreker voor de dijk erlangs.

Ondertussen ligt overal rond je nog een staaltje menselijke inventiviteit aan 400° C verborgen.  Vijf kilometer ultra-geïsoleerde stoomleidingen vervoeren warmte van de afvalverwerkingscentrale van Indaver/SLECO naar verschillende grote bedrijven in de haven. Een heel huzarenstukje dat ons jaarlijks 100.000 ton aan CO2-uitstoot bespaart.

En daarmee zijn we nog lang niet klaar met alle indrukwekkende bouwsels en fraaie natuurgebieden die je in de Waaslandhaven kan ontdekken. Download dus snel de fiets- en recreatiekaart  van Havenland en ga op ontdekking uit!

 

 Coverfoto: © MSCO