Ontdek de haven: op de raaklijn tussen oud en nieuw

Met 10 kilometer fietsen kom je in de haven van Antwerpen langs nagelnieuwe en eeuwenoude architectuur. Soms zelfs in één en hetzelfde gebouw.


De haven van Antwerpen is een product van honderden jaren groei, verschuiving, afbraak, heropbouw, renovatie… Van elke periode vind je her en der nog stille getuigen, terwijl de evolutie zich even verderop gestaag doorzet. Deze korte fietstocht leidt je langs de plaatsen waar de oude en de nieuwe haven elkaar in de armen sluiten.

Het HavenhuisHavenhuis

De plaats waar oud en nieuw elkaar het meest nadrukkelijk ontmoeten, moet wel het Havenhuis zijn. Het bestaat uit een bijna honderd jaar oude brandweerkazerne, waar het diamanten schip van de toekomst voor anker lijkt te liggen. Dit opvallende ontwerp van architecte Zaha Hadid huisvest het Havenbedrijf Antwerpen. Binnenin ziet het er al even spectaculair uit als aan de buitenkant: daar kun je jezelf van vergewissen tijdens een begeleide rondleiding, die je meteen ook trakteert op spectaculaire panorama’s van de stad en de haven.

Napoleons pistool

De volgende trekpleister op deze route is de Royerssluis. Die werd gebouwd in 1907 en was de eerste moderne sluis met elektrische aandrijving in de haven. Ondanks haar gezegende leeftijd is de Royerssluis nog steeds een van de hardste werkers in de haven, met makkelijk 27 passages op één dag. Net voorbij de sluis ligt de Hogere Zeevaartschool, genesteld langs de kant van het Noordkasteel. Hier worden de toekomstige officieren van de Marine en de koopvaardij klaargestoomd voor het grote werk. De oorsprong van de school gaat helemaal terug tot 1802. Toen besliste Napoleon dat hij Antwerpen – zijn ‘pistool gericht op het hart van Engeland’ – wou laden met goed opgeleide zeelieden.

Museum aan de StroomMuseum aan de Stroom

Wie aan het einde van deze route nog een extra uitstapje wil wagen, kan een van Napoleons andere grote werken gaan bezoeken. Zijn ‘Grand Bassin’ is vandaag beter bekend als het Willemdok, naar de Nederlandse koning die het na Napoleons troonsafstand aan de stad schonk. Liefhebbers van cultuur en geschiedenis zullen hier ook graag een bezoek brengen aan het MAS. Het iconische Museum aan de Stroom is gewijd aan de wereldwijde kunst en cultuur die Antwerpen via de haven binnenkomt. Maar schrik niet als je vanuit een van de glaswanden naar beneden kijkt en de ‘Dead Skull’ van Luc Tuymans je vriendelijk toegrijnst.

Als je de hele haven nog eens in één oogopslag wil zien, ben je welkom in het MAS Havenpaviljoen aan de voet van het MAS. Aan de hand van interactieve schermen en 360° panoramavideo ontdek je Havenland en de mensen die er leven en werken. En op de reuzegrote plattegrond ervaar je de 12.068 hectaren van de haven letterlijk ten voeten uit.

 

 

 

 

Coverfoto: Claudia Lorusso
Foto Havenhuis: Dylan Calluy
Foto MAS: Eduard Delputte