“Onder de notenboom op het middenplein is het heerlijk”

Even uitwaaien in de polders? Dan is de Blauwe Hoeve in Zwijndrecht dé uitvalsbasis. Deze gerestaureerde vierkantshoeve uit de 16e eeuw is vandaag een moderne B&B, feestzaal, kinderboerderij en brasserie met zonnig terras en binnen- & buitenspeeltuin. Conciërge Raf Siebens vertelt het verhaal van deze historische parel.

Erfgoedsite

Als een van de oudste gebouwen in Zwijndrecht is de vierkantshoeve beschermd onroerend erfgoed. Documenten gaan terug tot 1574. In de 19e eeuw huisde hier zelfs een brouwerij. In 2014 werd de vervallen site nieuw leven ingeblazen. “Eigenaars Kim en Koen Heyrman restaureerden de Blauwe Hoeve volgens haar authentieke karakter met een moderne schwung”, vertelt Raf. “De boerderij, stalgebouwen en het torengebouw zijn vandaag een B&B en taverne. De houten balken in de kamers, de slagvensters, de poort met katrollen… Heel wat elementen zijn in hun glorie hersteld.”

Walhalla voor kind & dier 

“Koen is enorme dierenvriend. Op het domein lopen dan ook varkens, ezels, paarden, pony’s, een os, alpaca’s, kippen, konijnen, geitjes… En binnenkort komen er nog eendjes en twee pony’s bij. De wandelpaden rond de dierenverblijven zijn vrij toegankelijk. Boerenpaard Marie en pony Cookie komen onze bezoekers vaak dag zeggen aan de draad. Achter het glas zie je de slaapvertrekken van de konijntjes.”

“De bijhorende taverne en speeltuinen zijn een succes bij gezinnen met kinderen. Onder de notenboom op het middenplein is het in de zomer héérlijk genieten met een drankje, terwijl de kinderen in de binnen- of buitenspeeltuin ravotten. We hosten ook verjaardagsfeestjes, communiefeesten en huwelijken. Op onze grote parking past met gemak een springkasteel. Tijdens de week vinden businessgasten die in of rond de haven werken hier hun rust.” 

Blik op oneindig

“Stap je het domein van de Blauwe Hoeve af, dan ben je midden in de polder. Blik op oneindig en wandelen maar! Heerlijk als je van stilte houdt. De hoeve ligt trouwens op een knooppuntenroute. Dankzij de tractorsluizen is hier geen doorgaand verkeer. Kindjes rijden hier dus in alle veiligheid op hun loopfiets.”

“De Blauwe Hoeve ligt op zo’n 5 kilometer van het centrum van Antwerpen. Daar geraak je het vlotst met de voetgangerstunnel en het is nog leuk om te doen! Terugkomen doe je met het pontje, de gratis veerboot tussen ‘t Steen en Sint-Anna op Linkeroever. Een belevenis!”