Met Vlieg op schattenjacht in Fort Liefkenshoek

Leg je oor te luisteren in Fort Liefkenshoek en hoor de geesten uit het verleden. Mysterieuze geluiden uit de geschiedenis van het fort wijzen je de weg naar de verborgen schatkist van Vlieg. Ga jij op onderzoek uit?

Al meer dan vierhonderd jaar overschouwt Fort Liefkenshoek de Schelde. Doorheen de jaren viel het fort in handen van Spaanse, Nederlandse en Franse troepen en diende het als militair bolwerk, douanestation, marinebasis en quarantaineplaats voor zieke emigranten. Vandaag vind je er een bezoekers- en belevingscentrum waar Lief, Maarten en enkele enthousiaste vrijwilligers je welkom heten.

Wat hoor ik daar?

Lief Cant: “Fort Liefkenshoek heeft een boeiende en gevarieerde geschiedenis waar je nu nog de sporen van terugvindt. Tijdens de zomervakantie reis je aan de hand van geluiden door de geschiedenis van het fort. Op de uitkijktoren hoor je bijvoorbeeld de bedrijvigheid van de haven. Of kom eens luisteren naar de kerkgezangen in de officierswoning.”

De schat van het Fort

De geluiden uit het verleden nemen je mee op een spannende zoektocht doorheen het fort. Lief: “Kinderen krijgen een schatkaart van Vlieg. Als ze die helemaal invullen en het codewoord vinden, worden ze beloond met de schat van het Fort. Maar wees gewaarschuwd: een echte schattenjager weet nooit wat er om de hoek loert. Wie weet moet je plots dansen als de Geuzen!”

Fort Liefkenshoek wal

De omgeving van het fort is zeker ook een wandeling waard. (© Vilda Yves Adams)

 

Nog meer avonturen

“Kleine avonturiers die van geen ophouden weten, kunnen ook zoeken naar de schatten van Vlieg in Hof Ter Welle en de Bibliotheek van Beveren”, weet Lief. “Als je op elke locatie de schatkaart juist invult, maak je kans op een extra prijs.”

De zomerse zoektochten van Vlieg vind je op allerlei leuke locaties in Vlaanderen en Brussel. Je kan dus ook in Zwijndrecht en Antwerpen op schattenjacht gaan. Voor meer informatie kan je op de website van Vlieg terecht.

 

Praktisch

Het bezoekerscentrum, waar de ‘Schatten van Vlieg’ georganiseerd wordt, is toegankelijk als je vooraf reserveert. Er zijn drie tijdsvensters beschikbaar:

10 – 11.30 uur

13 – 14.30 uur

15.30 – 17 uur

Per tijdsvenster kunnen 30 mensen zich inschrijven. Om buiten rond het fort te wandelen of iets te drinken in de taverne hoef je niet te reserveren.

Je hebt nog tot 30 augustus de tijd om op speurtocht te gaan in Fort Liefkenshoek. Het fort zelf kun je het hele jaar door bezoeken.

 

(Coverfoto: © Marc Ryckaert – Creative Commons)