Met een gids steek je nóg meer op in Havenland

Havenland verkennen is eenvoudig. Op de website havenland.be vind je bijvoorbeeld bij ‘Eropuit’ heel wat wandel- en fietskaarten. Downloaden, printen en… vertrekken maar! Wil je echter meer te weten komen over de omgeving en het verhaal van Havenland echt leren kennen? Dan zorgt een rondleiding met een ervaren gids dat de ene verwondering overgaat in de andere verbazing. Dit vlechtwerk van geschiedenis, natuur, industrie, haven en landbouw boeit altijd! Een van die gidsen is Johan Buyens (63). Hij vertelt je graag waarom een toer met een gids door Havenland zoveel te bieden heeft.

Havenland heeft zoveel interessante verhalen te vertellen. Hier voel je hoe het landelijke Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog in sneltempo veranderde. Maar ook hoe Spanjaarden en Hollanders hier de plak zwaaiden. Naast recreatie, horeca en cultuur is ook educatie daarom heel belangrijk in Havenland. Alles halen uit je bezoek? Dat doe je natuurlijk met een gids, zoals Johan!

 

Gids in Havenland, hoe word je dat?

Johan Buyens: “Vroeger was ik hoofdcommissaris bij de federale politie. Toen ik met pensioen ging, zocht ik een boeiende bezigheid. Zo ben ik uitgekomen bij het gidsen. Ik heb daarvoor drie jaar lang een gidsopleiding gevolgd i

n Gent en geef ondertussen al twee jaar gidstours, vooral in Havenland.”

Het bevalt je om hier te gidsen?

Johan: “Het is voor mij de ideale hobby. Ik geniet zowel van de voorbereiding als van het gidsen zelf. De winter is meestal de periode om zaken op te zoeken, zelf wat bij te leren, documentatie te sorteren, … ik probeer met al die informatie een boeiend verhaal samen te stellen. Bij het gidsen zelf is het sociaal contact dan weer heel fijn. Het doet mij altijd heel veel plezier als ik merk dat de groep mee is met mijn verhaal en er ook echt iets van opsteekt.”

Lukt het altijd om de groep te boeien?

Johan: “Toch wel! Ik vind dat ik door mijn gidsopleiding enkele goede technieken heb geleerd. Zo weet ik hoe je mensen betrekt bij je verhaal en hoe je kan inspelen op elke groep. Je gidst anders bij een groep gepensioneerden dan bij een klas uit de middelbare school. Voor kinderen maak je het verhaal bijvoorbeeld meer interactief en speel je in op de zintuigen. Je laat hen voelen, ruiken en beleven.”

Is het makkelijk om je aan te passen aan elke groep?

Johan: “Het is iets dat ik heel belangrijk vind en waar ik ook wel wat tijd in steek. Ik neem bijvoorbeeld altijd vooraf contact op met de groep die ik ga begeleiden. Zo kan ik mij beter voorbereiden op de interesses van die groep. Dat zorgt ervoor dat je ze veel makkelijker mee krijgt in je verhaal en zorgt ervoor dat het voor iedereen een boeiende ervaring wordt.”   

Is het een bewuste keuze om te gidsen in Havenland?

Johan: “Absoluut. Ik ben zelf een inwijkeling, maar ik woon ondertussen al dertig jaar in Sint-Gillis-Waas. Ik woon dus als het ware in de schaduw van de koeltorens en de windmolens. Ik heb de streek hier door de jaren heen zo zien veranderen. Je hebt hier de verhalen van de weerstand tegen de havenuitbreiding, maar ook van de natuur, de boeren, … hier komen zoveel verschillende belangen samen. Er is zoveel te zien dicht bij huis, waarom zou ik dan ergens anders gaan gidsen? Alles vind je hier op fietsafstand. Ik vind het ook fijn om een beetje een ambassadeur te zijn van deze mooie omgeving.”

Wat is jouw favoriete plaats als gids in Havenland?

Johan: “Er zijn veel mooie plaatsen, maar mijn favoriet blijft toch Fort Liefkenshoek. Je kan je bijna niet voorstellen hoe belangrijk deze plaats al is geweest in de geschiedenis. Je kan hier een verhaal vertellen van 450 jaar oorlog, van Spanjaarden tot Hollanders. Elke strijd had bovendien een grote invloed op hoe deze omgeving en de stad Antwerpen zijn geëvolueerd. Ook heb je vanaf de uitkijktoren op het Fort een prachtig uitzicht. Je kijkt zo uit over het Deurganckdok, Doel, de kerncentrale, de haven en rechteroever. Ook het belevings- en bezoekerscentrum dat je hier vindt, zorgt ervoor dat hier zoveel te zien en te doen is. Ben je hier nog nooit geweest? Zet Fort Liefkenshoek dan maar als eerste op je Havenland-programma.”

 

Als dat geen goede tip is om mee af te sluiten!

Alle toppers van Havenland vind je op https://havenland.be/toppers/ 

Check er zeker ook de tips rond educatie!