“In de Krolleleute zomerbar staat leute centraal”

Pop-up zomerbar Krolleleute opent op 8 augustus 2023 in Natuur.huis Panneweel in Sint-Gillis-Waas. Drie weken lang smul je hier van lekkere cappuccino’s, homemade gebak en ambachtelijk ijs van ijshoeve De Boey, met veel liefde opgediend door mensen met een beperking. Initiatiefnemers Bram Van Rumst en zus Marjolein vertellen het verhaal achter dit warme project.  

Inclusieve zomerbar
“Mijn zus Marjolein droomde al langer van een inclusieve zomerbar”, vertelt Bram. “Anderhalf jaar geleden besloot ik haar te helpen. We stapten in een BAAS-traject en zetten een vzw op. Met Krolleleute vzw organiseren we leutige activiteiten voor personen met een verstandelijke beperking. De pop-up in het Panneweel is een van onze dagbestedingsprojecten.”

“Koekjes bakken, opdienen, ijsjes scheppen… In de Krolleleute zomerbar staat leute centraal. Dat mensen met een beperking een zinvolle en toffe dagbesteding hebben, is belangrijker dan een vol terras. Daarom rekenen we ook een groot team vrijwilligers en is de zomerbar maar 3 weken open, tot 17 uur. Regent het? Dan zetten we enkele tafeltjes binnen. En als er tijd en handen over zijn, helpen we Natuurpunt in de omliggende omgeving.”

Het Panneweel, droomlocatie
De zomerbar huist in Natuur.huis Panneweel. “Deze oude schuur met rood-witte ramen en deuren ligt tussen de fruitbomen. Omdat hier heel wat wandel- en fietsroutes vertrekken, kennen we deze verborgen parel al uit onze jeugd. Het was van in ‘t begin onze droomlocatie voor ons project. We zijn dan ook heel blij dat we deze locatie gratis mogen gebruiken. We hopen dat alle fietsers, wandelaars en vogelspotters die natuurgebied Panneweel ontdekken, hier een pauze komen nemen.”

Wist je dat…
Krolleleute komt van leute en krul? “Mijn zus en ik werken allebei in een voorziening voor personen met een verstandelijke beperking. De bewoners schrijven soms brieven vol krullen, waarmee ze een heel verhaal vertellen. Met die krul wilden we iets doen. Toen we op internet vonden dat leute in Nederland ook een synoniem is voor koffie, was de naam snel besloten.”

Zomerbar Krolleleute
Natuur.huis Panneweel
Krekeldijk 2, 9170 Sint-Gillis-Waas   DI 8.08 > VRIJ 01.0911 – 17 uur

> Bekijk dit event in de Havenland-kalender