“Ik wil het plezier dat ik beleefde in de maritieme sector heel graag overdragen aan de nieuwe generatie”

In januari 2022 stond Geert Daelman een eerste keer voor de klas als leerkracht Havenkunde op De Scheepvaartschool - Cenflumarin op Linkeroever. Na een lange carrière bij Port of Antwerp-Bruges leert hij de jongere generatie alle kneepjes van het vak. Zijn leerlingen studeren voor kapitein, werktuigkundige of binnenschipper. Op de schoolbanken én daarbuiten. Want Geert neemt ze doorheen het schooljaar meermaals mee op sleeptouw.

Van officier tot leerkracht

“Ik werkte 10 jaar als officier op de lange omvaart, 1 jaar als ladingsinspecteur bij Hessenatie en 31 jaar als verkeersleider bij Port of Antwerp-Bruges”, vertelt Geert. “Ik werkte op alle sluizen van de haven van Antwerpen en als kers op de taart startte ik de Kieldrechtsluis mee op. En toen bleek ik plots 65 jaar te zijn. Ik vond me in de eerste plaats nog te jong om met pensioen te gaan en zocht naar iets nieuws.”

 

“Zo zag ik begin 2021 de vacature van de Scheepvaartschool op Linkeroever, een geschenk uit de hemel! Ik gaf bij Port of Antwerp-Bruges weleens les voor de examens van de assistent-verkeersleiders en bootmannen. Dat zag ik wel zitten. Dat de school op wandelafstand is van mijn woonst is een extra bonus! Nooit meer in de file.”

 

Lesgeven is…

“Ik geef les sinds januari 2022 als leerkracht Havenkunde. Een hele nieuwe wereld ging voor mij open en ik heb alleen maar nog meer respect gekregen voor het beroep van leerkracht. Ik had nooit durven dromen dat het gemis van het havenbedrijf quasi meteen vervangen zou worden door de vreugde van dit nieuwe avontuur.”

 

“Ik wil het plezier dat ik beleefde in de maritieme sector heel graag overdragen aan de nieuwe generatie leerlingen. Het is anders dan een kantoor- of 9-to-5-job. Er zijn procedures, maar toch is elke dag nieuw. Je weet niet waaraan je je mag verwachten. Daar hou ik van! En mijn leerlingen ook.”

 

Een schooljaar vol uitstappen

“Mijn hoofdvak is Havenkunde. Uiteraard is er een deel theorie, maar vooral praktijk. Ik hou van praktijkgericht lesgeven. Ik geef mijn leerlingen les alsof ze straks mijn eigen assistent zouden worden. Als ze afstuderen, wil ik graag ik dat ze de job voor 80% kunnen en er klaar voor zijn!”

 

“Dankzij mijn goede connectie met Port of Antwerp-Bruges kan ik mijn lessen invullen met veel plaatsbezoeken in de haven. Zo maken de leerlingen kennis met zowat alle functies die er in de haven bestaan. Vorig schooljaar nam ik hen mee naar de sluizen, het havencoördinatiecentrum Antwerp Coordination Center (ACC), de containerterminal MSC PSA European Terminal (MPET) in het Deurganckdok, de havenloodsen en bootmannen van Brabo, de Scheldewerf in Rupelmonde, het gloednieuwe scheepvaartbegeleidingscentrum Vessel Traffic Services (VTS) … Op elke plek worden onze leerlingen met open armen ontvangen. De havenbedrijven kunnen niet wachten tot ze zijn afgestudeerd en ze het tekort aan kwalitatieve werkkrachten kunnen wegwerken.”

Wist je dat… 

… de Scheepvaartschool 4 afstudeerrichtingen telt?

  • Maritieme technieken – dek
  • Maritieme technieken – motoren 
  • Binnenvaart & beperkte kustvaart 
  • Binnenvaart – technieken 

… deze school uniek is in België? In Oostende kan je enkel maritieme opleidingen volgen. En in Huy enkel binnenvaartopleidingen. Op Linkeroever vind je beide! 

Interesse? Surf naar www.descheepvaartschool.be