Iets kapot? Geen probleem, ‘moeke zal het wel maken’!

Gebouwen, beelden en gebruiksvoorwerpen. Ze verdienen een tweede, derde en zelfs een vijftiende leven volgens Noortje Cools.

Meer creëren is niet mijn ambitie

 

“Ik ben restauratrice. Dat houdt in dat ik vooral kunstobjecten, maar ook gebruiksvoorwerpen en gebouwen een nieuw leven geef. Al die verschillenden categorieën hebben elk hun charme. Beelden en gebruiksvoorwerpen restaureer ik meestal thuis in mijn atelier. Dat is natuurlijk handig als je kinderen hebt. Ik ben altijd in de buurt als ze me nodig hebben! Mijn kinderen weten ondertussen ook dat ik voorwerpen kan herstellen. Iets kapot? Geen probleem, ‘moeke zal het wel maken’.” 

 

“Kunst interesseert me al heel mijn leven. Dat komt waarschijnlijk door mijn oma, ze leerde me van jongs af aan aquarellen. Ik heb in het middelbaar architecturale vorming gestudeerd. Dat heeft me wel extra inzichten gegeven over mijn toekomst. Na mijn studies wist ik meteen dat ik geen architect wou worden. Er zijn al genoeg gebouwen, meer creëren is niet mijn ambitie.”

 

De Visser was een uitdaging

 

“Het is heel moeilijk om een favoriet werk uit te kiezen of het moest telkens opnieuw het huidige project zijn natuurlijk. Ik ben momenteel de kerststal van Rupelmonde aan het restaureren. Die ligt doorheen het jaar verstopt in een kast achter de kazuifels van de priesters. Wanneer het dan tijd is om de stal klaar te maken, worden de beelden uit de kast gehaald. En ja, dan botsen ze soms tegen een buis of een muur. Wat resulteert in barsten en deuken. De beelden zijn dus zowel een kunstobject als een gebruiksvoorwerp. Het is leuk om te weten dat mijn werk later dus nog echt gebruikt zal worden!”

 

“Er is nog een werk waar ik zeer trots op ben, ‘De Visser’ van Georges Staes. “De Visser is gemaakt van uitdagend materiaal, namelijk epoxyhars en steen. In de jaren 80 werd daar vaak mee geëxperimenteerd. Het was wel een hele uitdaging om De Visser te restaureren. Hij was namelijk hard vergeeld, al werd het verschil met de oorspronkelijke kleur pas duidelijk toen ik de graffiti verwijderde. De vergeling was écht storend, daarom hebben we besloten om De Visser een gekleurde beschermlaag te geven. De beschermlaag sluit aan bij de originele kleur, maar is wel sterk genoeg om de epoxy te verharden en beschermen. Het beeld staat bovendien ook pal in Havenland. Namelijk aan de ingang van fort Liefkenshoek. De visser kijkt dus uit op het water!”

 

Favoriete Havenlandplekje 

 

“Een favoriete plek in Havenland heb ik niet meteen, maar wel een favoriete wandeltocht.  Er is een wandelpad rond de Melkader. Ik vind het fantastisch om daar een luchtje te scheppen. Je ziet er per seizoen alles veranderen. Er is daarnaast ook nog een natuurgebied waar wilde paarden leven, het Rietveld in Kallo. Je mag daar gewoon doorlopen en de paarden bewonderen. Maar soms staan ze op het pad, dat is altijd even spannend!