“Ik heb de job van mijn leven”

Wie in en rond de haven van Antwerpen vertoeft, heeft een grote kans om interessante Havenlanders tegen het lijf te lopen. Eentje daarvan is Koos Hogeweg. Als stuurman of artistiek coördinator bij STORMKOP aan de droogdokken gaat hij samen met kinderen en jongeren aan de slag met thema’s als klimaat en mobiliteit.

De Schelde is ons winkeltje

“Bij STORMKOP dompelen we kinderen en jongeren onder in de wereld van kunst, filosofie en wetenschap. Alles wat we doen moet avontuurlijk en niet-alledaags zijn en daar leent de spannende, industriële fabrieksomgeving van de droogdokkensite zich perfect toe. Het is een plek die tot de verbeelding spreekt. We zijn ook constant bezig met duurzaamheid.”

 

“We hebben van de Schelde ons winkeltje gemaakt en gaan daar plastic jutten. Gewapend met handschoenen en emmers wandelen we naar het water en verzamelen we zoveel mogelijk plastic uit de Scheldebocht. Het is hallucinant hoeveel afval zich daar nog steeds ophoopt, dus ons winkeltje is nooit leeg. Met de vangst gaan we aan de slag tijdens onze workshops. Iets smerigs uit de Schelde kan je perfect recycleren tot iets moois: van mobieltjes voor boven een wiegje tot geweven tapijten.”

Favoriete plekken rond de haven

“Ik vind de Scheldebocht fantastisch. Je kan de zee bijna voelen en je hebt een zicht op de hele stad. STORMKOP ligt precies op het grensgebied tussen de stad en de haven. Vroeger heeft de haven heel veel van de stad afgenomen, want er zijn prachtige middeleeuwse gebouwen gesneuveld om plaats te maken. Nu zie je dat de stad langzaam maar zeker weer stukjes van de haven terugkrijgt. De droogdokkensite en de Scheldebocht ademen avontuur en historie, maar zijn toch op een moderne manier vormgegeven. Dat maakt het aantrekkelijk.”

 

“Op een gedeelde eerste plaats: de dokken zelf! Dok 6 is voor mij een heel bijzondere plek, want daar gaan voorstellingen, concertjes en een deel van onze kampen en de zomerwerking door. Als je daar – 7 meter onder de waterspiegel – water doorheen de deur ziet sijpelen en ondertussen met jonge kinderen praat over de stijgende zeespiegel en de smeltende ijskappen… Dat doet iets met me. Je merkt dat het 150 jaar geschiedenis is waarin je staat. Spectaculair.”

 

De job van mijn leven

“Via onze workshops laten we de komende generatie op een creatieve manier mee nadenken over en zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. Jongeren zijn onze spiegel. Zij laten ons zien hoe het gaat met de maatschappij. Die doelgroep in combinatie met de verschillende disciplines waar ik bij STORMKOP mee bezig kan zijn, geeft mij het gevoel dat ik de job van mijn leven heb. Dat ik elke dag met de fiets naar m’n werk kan op een unieke plek als deze, maakt het extra bijzonder.”

Foto’s: Wannes Cré