“Het Deurganckdok werd vernoemd naar een historische inbraakgeul in de Doelpolder”

Vrasenedok, Doeldok, Verrebroekdok… Als ingenieur bij DOLSO (Dienst Ontwikkeling Linkerscheldeoever) werkte Herbert Smitz tussen 1970 en 1998 mee aan het ontwerp van heel wat haveninfrastructuur in de haven van Antwerpen. Ook na zijn pensioen bleef hij de ontwikkelingen opvolgen én fotograferen. Dat leverde een indrukwekkend historisch fotoarchief op. Vijftig van zijn foto’s vormen nu de reizende fototentoonstelling '50 jaar bouwkundige realisaties Waaslandhaven'.

Herbert vertelt ons waarom je zéker moet gaan kijken. 

 

Twee passies

“Mijn familie is al sinds 1864 bezig met fotografie”, vertelt Herbert. “Het zit dus in mijn genen. Op de leeftijd van 3 jaar zat ik al samen met papa in de donkere kamer. Toen ik verder ging studeren, stond ik voor een dilemma. Maar mijn interesse in ingenieurschap won.” Toch slaagde Herbert erin zijn passies te combineren. “Als ingenieur was ik betrokken bij talrijke bouwkundige projecten op linker- en rechteroever. Zo heb ik onder andere Deurganckdok, Vrasenedok en Verrebroekdok mee ontworpen. Maar ook na mijn pensioen bleef ik talrijke projecten opvolgen en fotograferen, in het bijzonder de Kieldrechtsluis. Ook de containercapaciteitsuitbreiding geniet mijn volle aandacht. Zo diende ik onder andere een voorstel in om een eiland in de Beneden-Zeeschelde te realiseren.”

50 jaar Waaslandhaven

“De fototentoonstelling is een initiatief van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW) waar ik lid en medewerker van ben. In 2021 bestond KOKW 160 jaar én was het 50 jaar geleden dat de werken op linkeroever zijn gestart. Onze voorzitter wou die symbolische verjaardagen niet zomaar laten passeren en dacht aan een fototentoonstelling over de ontwikkelingen in de Waaslandhaven. Enkele gemeenten pikten ons idee op en zo werd het een reizende fototentoonstelling langs Sint-Niklaas, Beveren, Zwijndrecht, Sint-Gillis-Waas en Stekene.”

 

Foto’s, QR-codes en kaarten

“De expo telt 50 natuur- en havenfoto’s. Die heb ik niet zelf gekozen, want ik zou vooral technische foto’s kiezen. Onbekenden maakten een selectie. De oudste foto’s bleken het meest interessant. Via QR-codes ter plekke of in een omvangrijke brochure kan je bijkomende foto’s oproepen. Voor de Kallosluis alleen al bekijk je zo bijna 200 extra foto’s.”

 

“Op kaarten en in de brochure ontdekken bezoekers hoe alles evolueerde tot hoe het vandaag is. Wist je dat de dokken vroeger een nummer kregen? Eerste, tweede, derde dok… Of de naam van een politieker. Ik streefde ernaar om de naam de linken aan de historische achtergrond of de gemeenten. Denk maar aan het Vrasenedok, Doeldok of Waaslandkanaal. Zo werd het Deurganckdok vernoemd naar een historische geul die de doorgang vormde tussen de grote en de kleine Doelpolder. Die geul had twee namen: het grote gat of den Deurganck. Wie de tentoonstelling bezoekt kan de oude geulen op een historische kaart zien.”

 

Vind de data en locaties van de fototentoonstelling op www.mlso.be of in de Havenland kalender.