Natuurliefhebber? Rep je naar Havenland en volg een route langs Schelde en moeras!

Natuurfanaten die deze zomer ontspanning in eigen land zoeken, kunnen in Havenland hun hart ophalen. Via een uitgestippeld traject ontdek je binnen een viertal uurtjes het afwisselende havenlandschap. Je fietst een groot stuk naast de Schelde en passeert moerassige gebieden waar je een wandeling kunt maken.

 

Geen betere manier om je route door het havenlandschap te beginnen dan een tochtje met DeWaterbus. Kom je van de rechteroever van de Schelde? Dan brengt DeWaterbus je samen met je fiets van Hemiksem, Lillo of het Steenplein naar de halte in Zwijndrecht. Check voor je vertrekt zeker de website van DeWaterbus voor de dienstregeling. Tijdens piekuren krijgen pendelaars voorrang. Bij de steward aan boord of online kan je een ticket of een dagkaart kopen. Met een dagkaart vaar je straks ook gemakkelijk terug naar de overkant.

Varen met DeWaterbus

Aan boord van DeWaterbus © Port of Antwerp

Langs forten en rietvelden

Nadat je weer voet aan wal hebt gezet, is het tijd om je fietsbenen in te wrijven. Onze tocht gaat van start langs rustieke natuurgebieden en de grachten van Fort Sint-Marie, waarvan de domeinen deels beschermd zijn als waardevolle natuur. In 1584 gaf de hertog van Parma opdracht voor de bouw van het fort. Vandaag jagen er verschillende soorten vleermuizen. Je kan het fort helaas niet bezoeken, maar vanop je fiets kan je wel van het uitzicht genieten.

Aan je linkerkant passeer je een uitgestrekt rietland. Wist je dat dit een paradijs is voor bedreigde moeras- en zangvogels? Ook de zeldzame rugstreeppad leeft hier. Om die soorten van naderbij te bekijken, kan je even van je fiets stappen en een wandeling van 2,5 kilometer maken door Groot Rietveld. Volg de paden die speciaal voor wandelaars zijn aangelegd. Je wil de rust niet verstoren!

Libellen spotten

Na je wandeling passeert de fietsroute langs Kallo. Het polderdorp ligt middenin de natuur. Je kan er even stoppen voor een korte picknick of tot aan de oevers van de Schelde wandelen om vogels en schepen te spotten. Ten noorden van het dorp vind je Melkader en Lisdodde: een aanrader om even een korte wandeling van drie kilometer door het krekengebied te maken.

lisdodde melkader

Lisdodde

De Melkader is een stille getuige van een oude zeearm van de Schelde. Het gebied deed dienst als afwateringskanaal voor de polders en als waterweg om turf en later suikerbieten te verschepen. Nu is het samen met Lisdodde een thuis voor veel vogels, die je best spot vanaf de kijkwand aan de Bazeput. Lisdodde is bovendien een van de natuuroases die verspreid over Vlaanderen werden ingericht.

Heb je toch te veel honger? Fiets dan even door en hou halt voor een lunch in Clubhouse Beveren. Je zit er tussen de golfers die een balletje komen slaan op de ecologische golfterreinen van Kallo. Bemesting, beregening en herbicidegebruik worden er afgebouwd. De natuurzones op de site worden beschermd en uitgebreid. Vraag er zeker naar de Havenlandsuggestie! Andere leuke adresjes in de buurt zijn restaurant Bebronna, Schaftlokaal Kaai 1100 en De Bus.

Proef de Waaslandhaven

Met een volle maag kan je je fietstocht weer verderzetten. Via een brug steekt je de Kallosluis over. De sluis is 360 meter lang en werd in 1980 gebouwd. Er lopen twee bruggen over de Kallosluis. Een van de twee is altijd open. Blijf dus niet wachten maar steek over bij de andere brug. Als je oversteekt, zie je links de Waaslandhaven, rechts de rivierbocht van de Schelde met op de achtergrond de bedrijvigheid van de haven.

Aan de overkant fiets je vlak naast de Schelde, door het Ketenisseschor: 30 hectare slikken en schorren begroeid met riet en zeebies. Bij laag water zoeken kluut, tureluur en bergeend in de slikken hun kostje bij elkaar. Op de droge schorren vinden vogels als de bruine kiekendief, blauwborst en grauwe gans bij hoogwater een veilige plek. Natuurpunt brengt er samen met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) het visbestand in de Schelde in kaart. De vissen worden met de fuik gevangen, op naam gebracht, gemeten en weer vrijgelaten.

Nog eentje om het af te leren

Je laatste stop is Fort Liefkenshoek, samen met Fort Lillo gebouwd aan het einde van de 16e eeuw. Ze moesten Antwerpen en de haven beschermen tegen de oprukkende Spaanse troepen. Nu vind je in Fort Liefkenshoek een bezoekers- en belevingscentrum dat in het teken staat van de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water.

Voldaan na je fietstocht, maar eigenlijk nog geen zin om naar huis te gaan? In het midden van Fort Liefkenshoek ligt een taverne waar je een gezellig terrasje kan doen. Een streekbiertje, een koffie of nog snel een pannenkoek? Er is voor ieder wat wils! Vraag ook zeker naar de Havenlandsuggestie. Aan de waterbushalte Liefkenshoek pikt DeWaterbus jou en je fiets straks weer op.

© Gemeente Beveren
Fort Liefkenshoek wal De omgeving van het fort is zeker ook een wandeling waard. (© Vilda Yves Adams)
Bona Parte bier glas © Vilda Yves Adams