Pittoresk en uniek: Lillo-Fort met heel het gezin
Op zoek naar een geschikte daguitstap voor het hele gezin? Fan van geschiedenis, boeken of toch eerder van de uitgestrekte natuur? In het pittoreske havendorpjeLillo strek je de benen in een eeuwenoud decor. Met zijn fort, jachthaven en Poldermuseum wandel je in Lillo van de ene bezienswaardigheid naar de andere.
> Download de fiets- en wandelroute: Havenland voor gezinnen
DeWaterbus brengt jou en je gezin vlot tot aan de steiger van Lillo-Fort. Vanaf hier zie je niet alleen de huisjes in het dorp opdoemen, je hebt ook een weids uitzicht over de haven. Kan je in het zuiden de schepen in het Deurganckdok spotten? Zie je aan de overkant van de Schelde Fort Liefkenshoek in al zijn glorie? In het noorden en noordwesten herken je Doel met zijn kerncentrale en het Galgeschoor. Heb je een verrekijker op zak? Probeer in de slikken en schorren alvast enkele watervogels te ontwaren!
Willem van Oranje

Het Poldermuseum in Lillo.
Het pittoreske Scheldedorpje Lillo-Fort kent een woelige geschiedenis. Naarmate je de steiger richting het dorpje afloopt, vallen de oude verdedigingsstructuren op. Het dorp op zich is eeuwenoud: in 840 was er al sprake van het plaatsje Lindelo. Maar tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) liet Willem van Oranje de befaamde forten Lillo en Liefkenshoek bouwen aan weerszijden van de Schelde en kreeg het dorp een heel andere functie. De forten moesten Antwerpen namelijk beschermen tegen Spaanse aanvallen.
De wallen en gracht van Fort Lillo zijn nog goed te onderscheiden vanuit de lucht, maar met je voeten op de grond waan je je in een pittoresk dorpje waarvan vandaag alleen de huizen binnen de muren van het fort overblijven.
Lillo Boekendorp
Lillo is piepklein, maar erg levendig. Er komen wekelijks een hoop toeristen en in de zomer ook boekenliefhebbers langs. Tijdens de zomermaanden wordt Lillo omgetoverd tot boekendorp, al is de editie van 2020 helaas afgelast door Covid-19. Eén zondag per maand vindt er normaal een grote boekenverkoop plaats langs de wandelpaden van het Kazerneplein. Meters en meters boeken liggen op je te wachten, van kookboeken over kinderboeken tot romans.
Toch vallen er nog heel wat andere dingen te beleven. In het Poldermuseum, gevestigd in een voormalige beschuitenbakkerij, kijk je samen met je kinderen naar nostalgische voorwerpen. Weet je nog hoe een klaslokaal in ‘de goeien ouwen tijd’ eruit zag? Je ontdekt het hier. Ook het Kruitmagazijn is getuige van de geschiedenis van het dorp, al is het vandaag vooral een intiem theaterzaaltje. Het oorspronkelijke douanekantoor zal met zijn bekende gevel dan weer de Mega Mindy-fans in het gezin een enthousiast kreetje doen slaken.
Even pauze
Heeft de kleinste ondertussen zin gekregen in een ijsje? Heb je zelf nood aan een simpele lunch, een kopje koffie of toch eerder een frisse pint? Lillo herbergt enkele cafés en tavernes. Sommige uitbaters zijn er al jaar en dag aan de slag. Anderen hebben dan weer enkele jaren geleden hun levensdroom verwezenlijkt en openden hun eigen horecazaak in het unieke dorp. Lillo is zo klein, dat je ze eigenlijk niet kunt missen: Taverne ’t Pleintje, In de 7 Saeligheden en Lauwke van ’t Licht.

© ’t Pleintje Lillo
Na al die geschiedenis is het weer tijd om de benen te strekken in de frisse buitenlucht. Lillo ligt niet alleen vlakbij de bedrijvige haven, maar ook midden in het groen. In het noorden liggen de natuurgebieden Galgeschoor en Groot Buitenschoor. Door de invloed
van de Schelde is het brakke landschap hier voortdurend in beweging. Op de dijk heb je een goed uitzicht op de schorren (de begroeide delen) en de slikken (de kale moddervlakte). Tijdens de doortrek- en winterperiode tellen liefhebbers hier meer dan 150.000 watervogels.
In het zuidoosten van Lillo ligt dan weer de Potpolder, waar de Schelde sinds 2012 meer ruimte wordt gegeven om te overstromen. Daardoor ontstaat er getijdennatuur die de rivier doet herademen. Vanuit de jachthaven van Lillo kan je een pad nemen dat langs de Potpolder loopt. Het is de perfecte plek om een schip te spotten of om een laatste moment tot rust te komen. Keer je weer huiswaarts? DeWaterbus pikt jou en je gezin graag terug op.

