Natuurreservaat Blokkersdijk

Dit zijn de winnaars van onze fotowedstrijd!

Een kleine maand geleden deden we een oproep om ons jullie mooiste Havenlandfoto’s te bezorgen. Tijd om de winnaars bekend te maken!

We kregen de voorbije weken een overvloed aan prachtige beelden toe. Het was immens moeilijk om daartussen te kiezen, dus lieten we jullie dat doen. Hieronder presenteren we graag de foto’s die de meeste stemmen vergaarden. Maar eerst en vooral willen we alle mensen die beelden instuurden van harte bedanken. Het was hartverwarmend om te zien welke schoonheid jullie op de gevoelige plaat konden vastleggen en een waar plezier om al die foto’s te mogen bewonderen.

En nu ter zake! Hier zijn, in willekeurige volgorde, de winnaars van de fotowedstrijd.

 

Johnny GuggelmeyerJohny Guggelmeyer

Johny is havenarbeider, al sinds 1985. Voor hem is de haven een passie die telkens opnieuw verrast. Enkele jaren geleden volgde hij fotografielessen in avondschool en zo ontdekte hij de hobby waar hij al jaren van droomde. Het havengebied is een favoriet onderwerp, zegt hij zelf: “Dat komt waarschijnlijk door mijn beroep. Alles wat ik daar zie, roept herinneringen op.”

Ook zijn winnende foto is doordrongen van nostalgie. “In de jaren 80 heb ik op hangar 28 heel wat shiften gedraaid. Wat is er mooier dan de Scheldekaaien met de kranen die allemaal een eigen verhaal hebben?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorick LismontYorick Lismont

Yorick deelt Johny’s passie voor fotografie, de haven en kranen in het bijzonder. Voor Yorick begon de fascinatie voor de haven tijdens zijn stage bij een bedrijf dat allerlei onderhouds- en herstellingsdiensten uitvoert in het havengebied. Hij ging Haventechnieken studeren op het GTI-Beveren, waar zijn leerkracht Dany de passie verder aanwakkerde. “Hij is zeer gedreven en zot van alles in en rond de haven. Daardoor was ik ook meteen fan.”

Momenteel werkt Yorick als service engineer voor kranen in verschillende Belgische en Nederlandse havens. Het was dan ook dankzij zijn job dat hij deze foto kon maken. “Ik was op kaai Kr524 voor een depannage aan een van onze spreaders. Toen ik wou vertrekken, zag ik in de reflectie in het water een gouden compositie.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotowedstrijd Ben VerhoevenBen Verhoeven

Fotografie heeft Ben altijd al gefascineerd. Daarom begon hij twee jaar geleden aan een fotografieopleiding in avondschool. Ook hij werkt in de haven en heeft zo al knappe locaties leren kennen. “In Havenland zijn er veel fotogenieke plekken vol pure industrie, maar evengoed zit er heel wat mooie natuur verstopt.”

“Ik heb deze foto gemaakt vanop K750 ABT. Dat is een leeg stuk kaai waar er door het gewicht van grote bergen kolen enorme putten  zijn gevormd. Daar staat bijna altijd water. Toen ik de foto nam, vormden de reflectie van onze wolkenfabriek in het water en de dreigende lucht erboven een heel dramatisch beeld.”

 

Ivan Geerts

Ivan woont in het Waasland en werkt in de haven. In bijberoep is hij fotograaf. “Het is een passie waarin ik mijn creativiteit de vrije loop kan laten.” In dit geval vond Ivan zijn muze langs de Schelde, tussen het Deurganckdok en Fort Liefkenshoek. Het tafereel dat hij daar kon vastleggen, vat mooi samen wat Havenland voor hem betekent. “Er kwam een bootje voorbij met de haven in de zeilen. In dat beeld zag ik de Schelde als bron van het Havenland, waar er plaats is voor zowel werk als ontspanning.”

 

 

 

 

Natuurreservaat Blokkersdijk

Deze foto werd gemaakt door Willy Verschueren. Hij was tot voor kort conservator van het natuurgebied, maar iets zegt ons dat hij er nog regelmatig te vinden is, in het gezelschap van zijn opvolger Deborah Dirven. Ze beheren het gebied samen met een hele groep vrijwilligers en zijn telkens opnieuw getuige van prachtige taferelen. “In maart beginnen de futen te baltsen op het water”, zegt Deborah. “En vanaf juni wachten we in spanning op de lepelaars die eten komen zoeken.”

De foto is genomen op een plaats die afgesloten is voor het publiek om de kwetsbare biotoop te beschermen. De rietkraag vormt in de lente en de zomer een ideale broedplaats voor de kleine karrekiet, rietzanger, baardman, blauwborst en bosrietzanger.

“Door samen te werken en te communiceren met onze buren houden we hier een heel waardevol natuurgebied in stand, midden in een industrieel gebied”, vertelt Deborah. “Al wie zin heeft om mee te helpen, is welkom. Stuur een mailtje naar conservator.blokkersdijk@gmail.com.”

Natuurreservaat Blokkersdijk
© Ivan Geerts
Fotowedstrijd Ben Verhoeven Ben Verhoeven
Johnny Guggelmeyer
Yorick Lismont © Yorick Lismont