DeWaterbus: relaxed de Schelde op

In Havenland is er veel te zien en te doen, maar met de auto naar Antwerpen gaan kan stresserend of frustrerend zijn. Maar waarom zou je eigenlijk? Kies voor DeWaterbus, laat je auto en je zorgen achterwege en bezoek Havenland op toepasselijke wijze: over water.

De allereerste waterbus stak van wal op 1 juli 2017. Hoewel DeWaterbus vooral bedoeld is om mensen die in de haven werken een alternatief voor de wagen te bieden, is het ook een ideaal vervoersmiddel om een ontspannen dagje Havenland te beleven.

 

Havenland in stijl

Waterbus met kathedraalDeWaterbus werkt eigenlijk net zoals een Lijn-bus. Je koopt online een kaartje of je betaalt aan boord en er zijn verschillende haltes waar je kan op- en afstappen. “Mensen denken wel eens dat je een volledige route moet doen, maar dat is helemaal niet zo”, legt Elise Vanden Hoeck van DeWaterbus uit. “Al kan ik je zeker aanraden om gewoon een toertje te doen om te genieten van het uitzicht. Op de noordelijke route tussen het centrum en Lillo krijg je een prachtig panorama van de Antwerpse skyline. De kathedraal, het MAS, Red Star Line, Het Steen … je ziet ze allemaal passeren en op twee uur ben je heen en terug. Als je kiest voor de zuidelijke route, ben je een uur onderweg. Daar passeer je vooral heel veel mooie natuur met de Polders van Kruibeke en de Hobokense Polder.”

Van de tweelingforten in Lillo en Liefkenshoek tot de abdij van Hemiksem: langs de hele route van DeWaterbus is het trekpleister troef. “Wie zin heeft in een heerlijke natuurwandeling, kan ik zeker de Polders van Kruibeke aanraden”, zegt Elise Vanden Hoeck. “Daar wandel je door een van de mooiste natuurgebieden van het Sigmaplan. Je kan dan ook eens langs kasteel Wissekerke passeren, een echte waterburcht met een van de oudste hangbruggen in Europa.”

Zonsondergang op de Waterbus

Kalme waters

Bespaar jezelf dus de file- en parkeerstress. Met DeWaterbus begint je dagje Havenland in schoonheid en in een ontspannen sfeer. Je hoeft je niet te haasten, de noordelijke route blijft varen tot ongeveer middernacht en je krijgt er een romantische bonus bovenop. “De zonsondergang vanop DeWaterbus is ronduit prachtig, dat moet je eens gedaan hebben”, zegt Elise Vanden Hoeck. “De zonsopgang is dat ook, maar dan moet je wel vroeg opstaan.”

De Smyltine

De Smyltine

Voor wie het zich afvroeg: op DeWaterbus zal je niet meteen zeeziek worden. “Het zijn vrij grote boten die op redelijk kalm water varen”, aldus Elise Vanden Hoeck. “Maar als er een groot schip langs komt varen, is het wel een hele belevenis. Daar zijn zeker de kinderen gek op … en sommige volwassenen ook. Ik moet toegeven dat ik zelf een favoriete waterbus heb: de Smyltine. Dat is het oudste schip van onze vloot. Ze zie er wat anders uit en ze maakt een beetje meer lawaai dan de rest. Maar voor mij was het liefde op het eerste gezicht.”

 

 

 

Foto kathedraal:  © DeWaterbus
Foto Smyltine: © Yves Adams voor het Sigmaplan
Coverfoto & zonsondergang met dank aan de bemanning van DeWaterbus