De Sluizenroute getest door… fietsfanaat Evi!

Fietsbroek aan, helm op en pedalen vastgeklikt. Nu enkel nog een goede fietsroute om die ‘fietsersbenen’ te onderhouden. Liefst eentje met weinig stoplichten of hindernissen en een dorstlessend terrasje halverwege. De Sluizenroute van Havenland voldoet helemaal aan deze eisen. Recreatief fietsster Evi besteeg haar stalen ros en reed op een zondag in juli van Antwerpen naar Zandvliet.

Coronafietsers

“De Sluizenroute telt volgens het kaartje 28 kilometer en enkele lange stukken om snelheid te maken. Perfect om er terug in te komen. Want in het voorjaar van 2022 zat ik amper op de fiets. Ik fiets eigenlijk nog niet heel lang. Tijdens corona startte ik samen met enkele vriendinnen. Door pech en blessures konden de meesten vandaag helaas niet mee. Dus ging ik samen met mijn zus op pad!”

 

Ga terug langs start

“Strava registreerde onze route vanaf de Rijnkaai, ter hoogte van de havenkranen. Officieel start de route aan de Royerssluis en kan je daar het jaagpad op. Maar door werken aan de sluis en aan het Oosterweelknooppunt volgden we een omleiding. Gelukkig hadden we de fietskaart op zak en wisten we snel welke bordjes we moesten volgen voor ons fietsknooppunt. Het kerkje van Oosterweel en ‘t Boomke hebben we door de omleiding wel gemist. ” 

 

Roofvogels en sluizen

“Op de route passeer je twee mooie graffitimuren. Eentje op de waterkeringsmuur vlak voor de Boudewijnsluis en een andere op de brandweerkazerne van Lillo. Het Scheldedorpje Lillo ligt halverwege het parcours, ideaal voor een korte pauze. Aan Galgeschoor spotten we enkele roofvogels in de lucht. Speciaal, die mix van natuur en haven.”

 

“Onderweg staken we uiteraard enkele sluizen over. Dat is telkens even opletten en de signalisatie volgen. Er lagen geen containerreuzen, maar het uitzicht blijft wel ferm. De dokken en scheldearmen zijn breder dan ik dacht.” 

 

Geen pintjes, wel pistolets

“Het laatste rechte stuk richting Zandvliet ging heel vlot. Het regende niet meer, we hadden wind mee en onze benen waren opgewarmd! Op de brug over het Schelde-Rijnkanaal werden we beloond met een prachtig uitzicht. In Zandvliet passeerden we enkele terrasjes, maar onze chauffeur wachtte ons op aan kunstwerk het DNA van de Polder. Daar hebben we zondagse pistolets gegeten op het gras. Welverdiend, na ruim 35 kilometer fietsen!”

 

Kriebelt het om Havenland op de trappers te ontdekken? Smeer je benen in en download onze Havenland fietskaart

 

Wist je dat…

… elke sluis twee bruggen heeft? Staat de ene brug open, dan fiets je over de andere! De extra kilometers krijg je er gratis bij.

… je van de Sluizenroute ook een fietslus kan maken? Volg een deel van de Groene Havenroute en de roze stippellijn van het fietsnetwerk tot aan het Havenhuis. Aan het einde heb je zo’n 56 kilometer in de benen!

… je een begeleide fietstour kan volgen door de haven van Antwerpen? Reserveer een plekje voor de Haven van Antwerpen Tour van Cyclant en hang in het wiel van de ervaren gids.