“De oudere garde noemt de sluis weleens een kunstwerk”

Wie in en rond de haven van Antwerpen vertoeft, heeft een grote kans om interessante Havenlanders tegen het lijf te lopen. Eentje daarvan is Bo Buelens. Als bootvrouw bij Port of Antwerp zorgt zij ervoor dat grote zeeschepen vlot én veilig door de sluizen varen.

Bye bye kantoor, hallo haven! 

“Ik heb altijd een kantoorjob gedaan, maar was dat plots beu. Dus zocht ik een nieuwe uitdaging. Als bootman of -vrouw werk je in team. Samen zorgen we ervoor dat zeeschepen zo veilig mogelijk aanmeren. Het is een ideale mix tussen sociaal contact en buitenwerk. Die grote zeeschepen blijven indrukwekkend en elk schip heeft andere aandachtspunten.” 

“Deze job is afwisselend en zeker niet alledaags. En het mooie is dat er na opleidingen en examens nog veel doorgroeimogelijkheden zijn. Maar eerst nog wat ervaring opdoen! Anderhalf jaar geleden werd ik bootman. Ja, bootman, want dat is nog steeds de officiële titel, maar daar heb ik geen problemen mee.”

Bo Buelens - Bootvrouw

Brug omhoog, trossen aan wal

“Als de boot de sluis nadert, halen we de brug op. We checken uiteraard of alle voetgangers, fietsers en auto’s eerst veilig van de brug zijn. En dan wachten we het schip op aan de kaai. We vangen de heaving line (of werplijn), trekken de tros mechanisch aan wal met een winch en leggen de tros vast rond de bolder. Ondertussen waarborgen we de veiligheid van onze collega’s. 

“We controleren ook of het schip de kant niet raakt. Want we willen geen schade aan de boot of de infrastructuur van de sluis. De oudere garde noemt de sluis weleens een kunstwerk, omdat het bouwkundig als een echt kunstwerk wordt beschouwd.”

 

Favoriete sluis

“Alle sluizen hebben hun charme. Maar als ik er één mag kiezen, is het de Kieldrechtsluis. Daar passeren de grootste containerschepen en roroschepen. Deze sluis is 500 meter lang, 68 meter breed en 17 meter diep. Voorlopig is het de grootste sluis ter wereld.”

 

Zakwoordenboekje van de bootman

heavingline of werplijn: een scheepstouw met in het uiteinde een zware knoop zodat je het touw makkelijk van het schip naar de kaai gooit 

bolder: een dikke paal op de kaai waaraan het schip wordt vastgelegd

winch: een scheepslier of een mechanische katrol dat het touw aantrekt en oprolt

tros: scheepstouw, ankertouw

roroschip: een roll-on-roll-offschip is een schip waar auto’s, vrachtwagens en ander rollend materiaal op en af kunnen rijden voor verscheping