Cyclant zet je op weg voor een fietstocht door Havenland

Is er iets fijner dan per fiets een nieuwe omgeving leren kennen? Ook Havenland leent zich perfect voor een ontdekkingstocht op twee wielen. Hiervoor kan je onder meer terecht bij Cyclant. Bij hen kan je niet alleen fietsen huren, ze organiseren ook begeleide tochten door de stad en de wijde omgeving. Je vindt ze aan station Antwerpen-Centraal, een ideaal startpunt om Havenland ‘als een local’ te ontdekken.

Cyclant is het geesteskind van Nicolas De Belder en Jona De Beuckeleer. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studies geschiedenis aan Universiteit Antwerpen. Door hun liefde voor de fiets, de stad én de geschiedenis zijn ze tien jaar geleden gestart met Cyclant. We spraken met Nicolas over wat ze zoal doen en wat Havenland zo fantastisch maakt om door te fietsen.

 

Nicolas De Belder: “Ik heb een tijd in Berlijn gewoond en ook daar begeleidde ik fietstochten door de stad. Toen ik tien jaar geleden terugkeerde naar Antwerpen, heb ik samen met Jona Cyclant opgericht. De fiets vind ik het beste vervoermiddel om een stad te verkennen. Antwerpen en het hele gebied rond de haven is heel uitgestrekt, maar met de fiets kan je in korte tijd toch heel veel zien.”

Jullie studeerden beide geschiedenis. Speelt dat een rol in de routes die jullie uitstippelen?

Nicolas: “Vaak zit er wel een beetje geschiedenis in onze tours, dat kan bijna niet anders in een stad met zo’n rijke historie. Maar onze focus ligt wel op het leven in de stad, de ontwikkeling van de haven en de verschillende Antwerpse wijken. Elke tocht passen wij graag aan volgens de interesses van de groep die we begeleiden. Onlangs hadden we bijvoorbeeld een groep uit Polen. Voor hen maakten we een ommetje via het grote muurschilderij in de Montensstraat in Borgerhout. Dat is een portret van de Poolse Mala Zimetbaum die tijdens WOII vanuit Antwerpen werd gedeporteerd naar Auschwitz.”

Gaan jullie ook vaak buiten de stad om het hele Havenland te ontdekken?

Nicolas: “Zeker en vast, al heb je daar altijd wel een beetje meer tijd voor nodig. Onze fietstochten beginnen doorgaans in het centrum van Antwerpen. Een tocht van drie uur zal dan vooral focussen op de historische haven, zoals de buurt van het Eilandje met het Mas tot aan de Oosterweelbrug. Dan ben je nog niet zo ver in de haven. Vaak fietsen we ook wat verder tot in Lillo. Daar nemen we dan met de fiets de waterbus terug richting Antwerpen. Zo kunnen we meer zien, zonder extra fietskilometer.” 

“Als je echt de haven wil beleven, dan zijn iets langere tochten naar Liefkenshoek of Prosperpolder fantastisch. Je fietst dan wel al snel veertig kilometer, maar die inspanning wordt meer dan beloond. Je ziet veel van de polders en je krijgt een schitterende mix tussen natuur, het dorpsleven en de grootsheid van de haven.”

Is een goede conditie dan nodig om een fietstocht bij jullie te boeken?

Nicolas: “Helemaal niet, we passen ons altijd aan. Op onze website staan wel een aantal tours zoals de Marnix-route of een tour langs boeiende architectuur, maar die zijn er vooral om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is. We kijken altijd naar wat de groep wil en passen ons aan op vlak van afstand, welke route we nemen en hoe snel we rijden. Het maakt voor ons niet uit, we zijn pas tevreden als iedereen een fijne tijd heeft gehad.”

Kan je ook in een kleine groep een fietstoer bij Cyclant boeken?   

Nicolas: “Zeker, voor elke groep kan je een privétour boeken. Natuurlijk zal het in een grotere groep per persoon goedkoper zijn dan als je maar met twee bent. De meeste tochten die wij begeleiden zijn familietrips met een groep van vijf tot tien personen. Je moet dus zeker niet met een grote groep zijn voor je bij ons Havenland op de fiets als een local kan verkennen.”

Jij kent het hele gebied ondertussen op je duimpje. Wat is jouw favoriete plekje in Havenland?

Nicolas: “Ik geef toch de voorkeur aan de iets grotere natuurgebieden in de haven. De Opstalvallei vind ik bijvoorbeeld super tof. Op die plaats heb je toch het gevoel dat je er even helemaal uit bent, weg van de drukte. Het voelt daar echt een beetje als een verborgen plekje. Dat vind ik super fijn.”  

 

Zelf fietsen huren of een fietstour boeken? 

Alle info: www.cyclant.com

Toch liever zelf op ontdekking gaan in Havenland?

Hier vind je onze fietskaarten.