“Wil je een kunstwerk de wereld laten rondgaan? Dan is niets zo makkelijk als een container”
Wie een rondje op de Hazop-rotonde in Kallo rijdt, heeft een 360° view op de containerkathedraal. Een feeëriek kunstwerk van kunstenaarsduo Lut Vandebos & Niko van Stichel. Deze trotse Havenlanders vertelden ons het verhaal achter de mooiste container in de haven van Antwerpen — en verder.
Wie een rondje op de Hazop-rotonde in Kallo rijdt, heeft een 360° view op de containerkathedraal. Een feeëriek kunstwerk van kunstenaarsduo Lut Vandebos & Niko van Stichel. Deze trotse Havenlanders vertelden ons het verhaal achter de mooiste container in de haven van Antwerpen — en verder.
Beschilderde vazen & heilige huizen
NIKO: “Wil je een kunstwerk de wereld laten rondgaan? Dan is niets zo makkelijk als een container. Vandaag zijn containers wereldwijd hetzelfde. Maar vroeger hadden containers de vorm van een kruik of een vaas die rijkelijk beschilderd was. Hoe rijker en gedetailleerder die beschildering, hoe waardevoller de inhoud.”
“We haalden ook inspiratie uit de problematiek van vluchtelingen die zich in containers verstoppen en verplaatsen. We legden de link naar plaatsen waar vluchtelingen welkom zijn om te schuilen. Dat zijn vaak heilige huizen, zoals kapellen, abdijen, moskeeën… Zo kwamen we op het idee van de containerkathedraal. Al is het misschien eerder een containerkapel, want echt groot is het niet.”
De wereld rond
LUT: “De containerkathedraal bestaat uit containers en die zijn gemaakt om de wereld rond te reizen. Zo stond het werk al op verschillende plaatsen. Oorspronkelijk werd het ontworpen ter gelegenheid van een openluchttentoonstelling op domein Hof ter Saksen in Beveren. Daar stond het in een statige beukendreef, midden op een fietspad. Zo konden fietsers en wandelaars het ook aan de binnenkant ervaren. Daarna stond het werk onder andere op Pukkelpop.”
NIKO: “Nu de containerkathedraal op de Hazop-rotonde staat, kan je er niet meer niet doorwandelen, dat is een beetje jammer. Langs de andere kant verrast dit werk alle vrachtwagenchauffeurs en havenarbeiders die er passeren. Want we tonen dat je ook andere dingen kan doen met iets waar zij dagelijks mee aan de slag gaan! En ‘s nachts is de containerkathedraal prachtig verlicht met zonne-energie.”
Benieuwd naar meer kunstwerken van dit duo? Die vind je van België en Nederland, tot in Amerika en zelfs Nieuw-Zeeland. En toch hoef je niet ver te gaan. Op amper 4 kilometer van de containerkathedraal, aan de rand van Logistiek Park Waasland in Beveren vind je BAKEN. Perfect voor een cultureel fietstochtje!
5 WIST-JE-DATJES OVER DE CONTAINERKATHEDRAAL
Wist je dat
… Lut & Niko vaak ‘s nachts aan de slag gingen? “Dan was er minder verkeer en was het donker zodat we het motief op de container konden projecteren”, vertelt Niko.
… het motief handmatig uit het metaal werd gebrand? Lut was er enkele weken mee zoet!
… een container normaal maar één paar deuren heeft? De onderste container kreeg een extra paar (tweedehands)deuren, zodat je erdoor kan wandelen.
… het kunstwerk in samenwerking met havenbedrijven is gemaakt? “De containers werden geschonken door Van Moer Logistics, die ook het transport deden. Beton De Rycke heeft de betonwerken gedaan waarin het kunstwerk is verankerd. Zonder die fundering zou het gaan vliegen”, zegt Niko.
… Lut & Niko af en toe langs hun eigen kunstwerk rijden? “We wonen vlakbij, in Sint-Gillis-Waas. Dus als het gestormd heeft, gaan we checken of alles in orde is. Ook na de winter controleren we de staat van het kunstwerk”, vertelt Lut.




