’t Boomke

Op de dijk van Berendrecht markeerde een boom eeuwenlang het moment waarop een schip vaarklaar moest zijn. Sinds 2018 staat er een stalen kunstwerk.

© Port of Antwerp

Eeuwenlang stond er op de dijk van Berendrecht een boom. Voor schippers die de haven verlieten, markeerde die het moment waarop het schip vaarklaar moest zijn.

Als dat gelukt was, dronk de bemanning een oorlam rum op een behouden vaart met veilige thuiskomst. Zo groeide ’t Boomke – zoals het na een tijdje werd genoemd – uit tot een volwaardige landmark. Een toponiem zelfs, want op kaarten zo vroeg als 1749 staat ’t Boomke aangeduid.

© Port of Antwerp

Door de jaren heen stierf de boom af of dreigde die de stevigheid van de dijk te ondermijnen. Eveneens doofde de traditie van de heildronk zachtjes uit. Tot april 2018. Toen herrees ’t Boomke als kunstwerk uit cortenstaal. Met een haiku van auteur Geert De Kockere, die het moment van de borrel pakt in 17 lettergrepen. ’t Boomke levert ook prachtige Instagram-waardige foto’s op, dus allen daarheen. Borrel zelf te voorzien!

 

Portcast, de podcast van Port of Antwerp-Bruges, wijdde er een aflevering aan. Beluister ze hier:

Waar

Scheldelaan 2030
2030 Antwerpen