Sint-Annastrand en Scheldebocht

De wandelweg langs het Sint-Annastrand is het laatste restant van een verdwenen dorp.

Op de linkeroever van de Scheldebocht kun je uitblazen op een stadsstrand, in openlucht erfgoed bezichtigen en je tegoed doen aan een befaamde pot mosselen.

De naam van het Sint-Annastrand verwijst naar het oude Sint-Annadorp. Het dorpje was gekend om zijn mosselrestaurants en casino’s, maar kreeg het tijdens de Eerste Wereldoorlog hard te verduren. Bij de wederopbouw verdween het dorp stelselmatig en werd het hele gebied enkele meters opgehoogd met zand. De wandelweg langs het Sint-Annastrand is nu het enige restant van het oude dorp.

Vandaag is de Scheldebocht nog altijd een ideale bestemming voor een dagje uit of een portie ‘mosselen oep Sint Anneke’. Aan het Sint-Annastrand geniet je van de zon en van een prachtig Antwerps panorama. Let wel op: in de Schelde zwemmen is verboden wegens de drukke scheepvaart en verraderlijke stroming.

Tijdens een wandeling langs de Schelde kom je hier de Molen van Sint-Anneke tegen, oorspronkelijk gebouwd in 1775 en nu in werkende conditie gerestaureerd. Je passeert ook de jachthaven, een openluchtzwembad en een maritiem openluchtmuseum.

Op dit moment is er nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) in de maak voor het Sint-Annastrand. Zo wil men de toegankelijkheid verbeteren en nieuwe recreatiemogelijkheden toelaten. De open ruimte en natuur blijven zeker behouden.

Waar

Jachthavenweg 2
2050 Antwerpen