Sint-Annabos

Op deze plek was ooit een legerkamp gevestigd. Nu houdt de wielewaal zich er schuil.

Het Sint-Annabos is een vrij jong, aangeplant bos. Toch herbergt het een verrassende diversiteit aan soorten en heeft het een bijzonder verhaal te vertellen.

 

Het Sint-Annabos vormt samen met het natuurgebied Blokkersdijk een ecologische buffer tussen de woonkernen van Linkeroever en het industriegebied stroomafwaarts. De 96 hectaren bos werden aangeplant op de plaats waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een Amerikaans legerkamp lag voor soldaten op doortocht naar huis.

In Camp Top Hat stonden in totaal 2500 tenten en enkele honderden gebouwen met water- en elektriciteitsaansluiting. De soldaten ontspanden zich in een van de cinemazalen, bars of ijssalons of gingen een wedstrijdje aan in de ‘Ping Pong Pueblo’. De wegen die nu nog het bos doorkruisen dateren uit die tijd, samen met een oude waterput en enkele andere restanten.

Omdat het over een aangeplant bos gaat, vind je hier veel oude populieren en vlier. Toch barst het bos van de diversiteit: je vindt er zeker 5 soorten roofvogels, 46 soorten insecten, 3 soorten orchideeën en maar liefst 571 soorten paddenstoelen. Met wat geluk spot je hier ook de zeldzame wielewaal of gekraagde roodstaart.

Het bos leent zich tot mooie wandelingen langs brede, onverharde paden. Of volg de Scheldedijk en geniet van een panoramisch zicht op Antwerpen aan de ene kant en het Sint-Annabos aan de andere.

In het kader van de Oosterweelverbinding zal een deel van het bos heraangelegd worden. Er komt een nieuwe Scheldedijk meer landinwaarts, met een buitendijks gebied van slikken, schorren en overstromingsbos. Het Sint-Annabos krijgt dan ook een bosverbinding met het naburige Blokkersdijk.

Toegankelijkheid: open van zonsopgang tot zonsondergang. Blijf op de paden. De hoofdingang bevindt zich op de kruising van de Esmoreitlaan en de August Vermeylenlaan. Er is een parking aan het einde van de Charles de Costerlaan.

Waar


2050 Antwerpen