Scheldemolen Doel

Copyright Eric Bonckaert

De Scheldemolen of Molen van Doel was oorspronkelijk een houten molen. In 1835 werd die molen vervangen door een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler).

Opmerkelijk is dat de molen niet op de dijk, maar in de dijk zit. Daaruit kan men afleiden dat er bij de indijking in 1614 al een molen stond en men de dijk er gewoon rond aanlegde. Vermoedelijk stond er al een eerste houten molen in de tweede helft van de 16de eeuw.

Zeker is dat de heer van Beveren in 1612 toestemming verleende aan timmerman Judocus Janssens voor de bouw van een korenwindmolen op “De Doelen” aan de Schelde. De molen staat onder andere afgebeeld op de kaart van Pieter Verbist uit 1656, de Fricxkaart (1712) en de beroemde Ferrariskaart (circa 1775). In 1834 werd de molen zwaar beschadigd door een storm en vervangen door een stenen exemplaar.

De Molen van Doel bleef tot 1927 dienst doen als korenwindmolen. Daarna kreeg hij verschillende bestemmingen. De molen werd in 1946 reeds beschermd als monument. Gemeente Beveren kocht de molen in 1978 aan en gaf de molen in gebruik als horecazaak. Daardoor is de molen tot op vandaag deels toegankelijk voor publiek. Momenteel doet de molen dienst als infopunt voor Grenspark Groot Saeftinghe, in afwachting van een grondige restauratie in opdracht van gemeente Beveren.

De gids

Gids toerisme Beveren

Waar

Scheldemolenstraat 6
9130 Beveren