Restaurant & Bar ‘Het Pomphuis’

Deze horecazaak is gelegen in een indrukwekkend monument in de Antwerpse haven.

Het Pomphuis werd gebouwd tussen 1918 en 1920. Binnen in het gebouw pompten toen drie reusachtige gietijzeren installaties het droogdok n°7 op amper twee uur tijd leeg zodat een schip onderhouden, geladen en gelost kon worden.

De rederij Red Star Line maakte er regelmatig gebruik van. Vaste klant was ook het schip Belgenland, dat tussen Antwerpen en New York vaarde.

De bouwstijl is eclectisch en heeft art-nouveau kenmerken. Binnen bevindt zich één grote ruimte met een indrukwekkende put van zeven meter diep. De trappen tegen de binnenwanden van de hal leiden naar metalen galerijen met sierlijke, ijzeren borstweringen op twee niveaus. De hoge rondboogvensters bestaan vandaag nog steeds uit de originele metalen roedenverdeling.

In 1982 werd het Pomphuis buiten dienst gesteld en droogdok n°7 is intussen verdwenen om een verbreding van het Albertkanaal mogelijk te maken. In 1996 zou het gebouw worden afgebroken, maar dat hield Monumentenzorg tegen. Het Havenbedrijf gaf toelating om er een nieuwe bestemming voor te zoeken.

Na meerdere voorstellen kozen de betrokken partners uiteindelijk voor een indrukwekkend restaurant en bar, waarvan de werkzaamheden voltooid waren op 25 mei 2002.

Waar

Siberiastraat
2030 Antwerpen