Radartoren ‘Ouden Doel’

Vanop een hoogte van 8 meter kan je genieten van een prachtig zicht over de haven, de Schelde en de polders.

© Gemeente Beveren

In 2016 werd de nieuwe Radartoren ter hoogte van de kruising van de Scheldedijk met de Zoetenberm door de Vlaams waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg gebouwd. Vanop een hoogte van 8 meter kan je genieten van een prachtig 360 graden zicht over de haven, de Schelde en de polders. De uitkijkpost bevindt zich op de eerste verdieping van de radartoren en is vrij toegankelijk via een ijzeren trap.

De gids

Gids toerisme Beveren

De gids

Gids Grenspark Groot Saeftinghe
© Gemeente Beveren
radartoren ouden doel © Gemeente Beveren
© Gemeente Beveren

‘Ouden Doel’, zo heet de radartoren in Beveren die enkele maanden geleden officieel werd ingehuldigd. Hij vervangt een andere radartoren iets verderop, aan de Nederlandse grens, die pal in het toekomstige natuurgebied staat dat we ontwikkelen. Daarom moest de toren verdwijnen. De nieuwe radartoren wordt pas operationeel als de oude radartoren, die vlak tegen de Nederlandse grens staat, afgebroken wordt omwille van die ontpoldering.

De nieuwe radartoren maakt deel uit van een keten van onbemande radartorens en bemande verkeerscentrales langs de Schelde: de Schelderadarketen. Die leidt het scheepvaartverkeer op de Westerschelde in goede banen. Radartorens verstrekken essentiële informatie die de navigatie en beslissingen aan boord van de schepen vergemakkelijkt. Dankzij het steeds intensere scheepvaartverkeer, de toename van de scheepvaartafmetingen en het aantal schepen dat de haven van Antwerpen aandoet, zijn deze torens dus zeker geen overbodige luxe.

De radartoren is niet bereikbaar met de wagen. Parkeren doe je best aan de infokeet ter hoogte van kruising Westlangeweg, Zoetenberm. Fietsers en wandelaars kunnen de dijken volgen.

Waar

Zoetenberm 2
9130 Beveren