Polders van Stabroek

Het gevarieerde landschap vormt een waardevol broed- en overwinteringsgebied voor vogels.

Rond Stabroek vind je nog een traditioneel poldergebied van weidse, open landschappen afgewisseld met rietkragen en houtkanten. Liefhebbers van elegante landhuizen te midden van kasteelparken en -tuinen komen in een zuidelijk uithoekje aan hun trekken.

De Polders van Stabroek liggen op de overgang van kleiige poldergronden naar de meer zanderige Kempen. Die afwisseling zie je terug in het landschap dat verandert van heel open akker- en weilanden in het westen, naar meer gesloten bosgebied in het zuidoosten.

Dankzij de verschillende natuurtypes zijn de Polders van Stabroek een waardevol broed- en overwinteringsgebied voor vogels. Omdat veel van de bomen hier al een respectabele leeftijd haalden, zijn er veel scheuren en holtes, waar zeldzame vleermuizen zoals de franjestaart en baardvleermuis kunnen schuilen.

Het deel van de Polders dat op het grondgebied van Kapellen ligt, heet in de volksmond Het Rood. Dit gebied herbergt enkele sierlijke landhuizen uit de 19de en vroege 20ste eeuw met ronkende namen als het Pharazijnshof, Hof ter Vijvers en Kasteel Starrenhof.

Waar

Driehoekstraat 270
2180 Antwerpen