Middenvijver en Het Rot

Een levendig vogelparadijs langs een open recreatiegebied, op wandelafstand van Antwerpen-centrum.

Het Rot is een gevarieerd natuurgebied met plassen, moerassen en kleine bossen. Ernaast ligt een meer open gebied dat ontwikkeld wordt als landschapspark.

Het Rot en Middenvijver waren oorspronkelijk een moerassig gebied dat deel uitmaakte van de Borgerweertpolder. Vanaf 1930 werd het stelselmatig opgespoten met Scheldezand dat spontaan begroeide. Waar maar een dun laagje zand lag, zorgde de oorspronkelijke, kleiige ondergrond voor een natte bodem met enkele waterpartijen.

Ondertussen is Het Rot beschermd als waardevol landschap en werd het ingericht met kleine waterlopen, eilandjes, wandelpaden en uitkijkpunten. Dat maakt het gebied extra aantrekkelijk voor vissen, amfibieën, watervogels en dus ook natuurliefhebbers. Je kunt er onder meer de blauwborst spotten en er broedt ook een kolonie blauwe reigers.

Toegankelijkheid: gratis toegankelijk zonder begeleiding als je op de wandelpaden blijft. De hoofdingang van het natuurgebied ligt aan de Park and Ride ‘Blancefloer 1’ op de Blancefloerlaan op Linkeroever, aan tramhalte ‘Antwerpen P+R Linkeroever’.

 

Waar


2050 Antwerpen