Kerk van Oosterweel
De kerk is de enige getuige van Oosterweel, want in 1929 ruimde het charmante veehoudersdorp plaats voor de havenuitbreiding van Antwerpen.
Aan de westelijke kant van de Oosterweelsteenweg is boven de boomtoppen de toren van de kerk van het voormalige polderdorpje Oosterweel te zien.
Deze kerk werd in 1712 gebouwd en heet Sint-Jan De Doper. Uit veiligheidsoverwegingen raden wij fietsers aan het fietspad niet te verlaten.
Oosterweel was als middeleeuws landbouwgehucht grotendeels in handen van Antwerpse vleeshouwers. Menig koetje begraasde bijgevolg de omliggende graslanden. Door de eeuwen heen woonden er relatief weinig mensen (max. 1075 inwoners).

Op dit moment is de kerk de enige getuige van het charmante veehoudersdorp, want in 1929 ruimde het dorp plaats voor de havenuitbreiding van Antwerpen.
De kapel van Oosterweel was reeds in de 13e eeuw als parochie erkend toen een driebeukige kerk haar verving circa 1450. Van die kerk staat momenteel alleen de toren nog overeind, nadat haar publieksruimte en sacristie herhaaldelijk werden verwoest en heropgebouwd. Die huidige kerk werd in 1712 gebouwd en is opgedragen aan Sint-Jan De Doper.
Door de zandopspuitingen van de jaren ’60 staat de kerk nu in een zes meter diepe ‘put’ en zie je enkel nog het bovengedeelte en de toren tussen de bomen en het groen.
Meer technische details over de kerk vind je in de uitgebreide erfgoedstudie.
Waar
Zwarte Weg 12030 Antwerpen