Fort Stabroek

Copyright Provincie Antwerpen - Yves Adams, Vilda

Het Fort van Stabroek mag dan wel weinig actie gezien hebben tijdens de twee wereldoorlogen, nu organiseert Stafort er talloze avonturen. Van paintball tot discgolf, in het Fort Van Stabroek kan het allemaal.

 

Wat kan je er doen?

Aanbieder Stafort laat je in het Fort van Stabroek heel wat avonturen beleven. Van paintball tot mountainbike, met de activiteiten van Stafort gaat je hart gegarandeerd wat sneller slaan. Geen adrenaline-junkie? Je kan er ook terecht voor highlandgames, discgolf en andere toffe belevenissen. Voor meer info kan je terecht op www.stafort.be.

Fietsers kunnen het fort ook ontdekken. Het Fort van Stabroek ligt aan knooppunt 17 en ligt dus pal op de groene havenroute van de Havenland-fietskaart. Ideaal te combineren met een haventripje dus!

Te voet kan je een wandeling maken in de buurt van het fort dankzij de wandelknooppunten. Het fort ligt tussen knooppunt 65 en 68 van het netwerk ‘Kempense Heide’. Van hieruit maak je mooie wandelingen over de Antwerpse polders.

Geschiedenis

Het Fort van Stabroek dateert uit 1902 toen het als compensatie diende voor het doorbreken van de Grote Omwalling die nodig was voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Het was samen met het Fort van Sint-Katelijne-Waver het eerste pantserfort in Antwerpen. De bouw begon in 1902 en was voltooid in 1908. Dienen waarvoor het gebouwd werd, deed het nooit echt: er werd nooit zware artillerie op geplaatst. Het werd echter in de loop der jaren voor heel verschillende doeleinden gebruikt.

Na de tweede wereldoorlog verloor het zijn laatste militaire functie. Het werd in 1955 gekocht door een tandarts uit Beveren, die het eerst als buitenverblijf gebruikte, en daarna kort als paddenstoelenkwekerij. Het is zijn kleinzoon die het fort vandaag uitbaat en er activiteiten organiseert.

 

Adres: 

Abtsdreef

2940 Stabroek

Antwerpen

Contactgegevens: 

Stafort bvba
Glazenleeuwstraat 150
9120 Beveren-Waas
Tel.: +32 (0)3 775 84 00
GSM: +32 (0)478 27 29 56
E-mail: info@stafort.be

http://www.stafort.be

 

De gids

Waar

Abtsdreef 144
2940 Stabroek