Fort Sint-Marie

Als een van de oudste forten rond de Scheldestad kent Sint-Marie een typisch maritiem karakter.

© Ludo Burcht (CC BY-SA 4.0)

Fort Sint-Marie is een fort met een op-en-top maritiem karakter: in 1881 stond er de enige torpedo-installatie van België en tot kort kon je er studeren om kapitein te worden aan scheepvaartschool KTA Zwijndrecht-Cenflumarin. Het is een van de drie forten uit de late 19e – begin 20e eeuw die zich op het grondgebied van Zwijndrecht bevinden.

Alle drie maken ze deel uit van de Brialmont-fortengordel die Antwerpen moest beschermen als nationaal reduit (een verschansing die een aanval gedurende minstens een tijd moest kunnen weerstaan). Aan zuidelijke kant van de Scheldebocht ligt het fort van Kruibeke, centraal ligt het fort van Zwijndrecht en aan de noordelijke bocht vind je het fort Sint-Marie, dat teruggaat tot de Spaanse periode.

De drie forten zijn nog eigendom van defensie, al loopt er voor het fort Sint-Marie een herbestemmingstraject. In 1923 werd een grondsgebiedswijziging doorgevoerd, waardoor zowel het fort van Kruibeke als het fort Sint-Marie (voorheen gelegen in Kallo) op het grondgebied van de gemeente Zwijndrecht kwamen te liggen. Wist je dat de oostelijke grens van de gemeente Zwijndrecht met de provincie Oost-Vlaanderen pal op en langs de drie forten loopt?

© Ludo Burcht (CC BY-SA 4.0)

Fort Sint-Marie is een van de oudste forten rond Antwerpen: het werd gebouwd vanaf 1584 in opdracht van Spaanse veldheer Alessandro Farnese om samen met het Fort Sint-Filips de Schelde te verdedigen en een drijvende vlotbrug over de Schelde te beschermen. Zowel Fort Sint-Filips als fort Sint-Marie maakten deel uit van de Staat-Spaanse linies.

In 1865 werd een nieuw fort gebouwd als onderdeel van de Grote Omwalling van Henri Alexis Brialmont en tussen 1881 en 1882 werd het fort voorzien van de enige torpedo-installatie in België.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort Sint-Marie kan je terecht op de website van Fortengordels. Het fort zelf is niet te bezoeken.

Waar


2070 Zwijndrecht