Ook de invulling van het fort wisselde mee met de ‘baas’ van dienst. Zo was het ooit een quarantainestation waar zieke emigranten werden verpleegd en besmette landverhuizers in afzondering werden gehouden, een marinebasis en zelfs een vakantieoord voor beroepsmilitairen.
Een bezoek aan Fort Liefkenshoek is meer dan de moeite waard. DeWaterbus brengt je er rechtstreeks naartoe. Het prachtige belevingscentrum loodst je interactief doorheen de woelige geschiedenis. Voor kinderen is er ook een leuke app die je spelenderwijs alles bijbrengt over het fort, haar bewoners en geheimen: de Fortenapp. Je gaat met Achille 500 jaar terug in de tijd op een spannende ontdekkingstocht.
Rondom het fort zijn er een wandelpad en uitkijktoren die een adembenemend zicht bieden op onder meer de Schelde. En alsof dat nog niet genoeg is, vinden er soms heuse riddergevechten plaats. Napraten doe je op het gezellige terras bij een streekbiertje.
fortliefkenshoek.be
De forten rond Antwerpen behoren tot de zogenaamde Staats-Spaanse Linies, waar de Staat zich verdedigde tegen de Spaanse aanvallen.
Het zijn de restanten van zestiende- en zeventiende-eeuwse militaire verdedigingswerken die werden aangelegd in de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot aan de Franse Tijd (1794).
In de hele regio zijn ongeveer zestig elementen nog heel goed tot redelijk zichtbaar in het landschap, variërend van vestingstadjes tot grote en kleine forten en liniedijken, grotendeels aangelegd in aarde. Dit materiaal was in de regio ruim voorhanden, zodat de fortificaties snel en goedkoop konden worden opgeworpen.
De forten werden aangelegd op strategische plaatsen zoals aan de monding van geulen of hoger gelegen wegen en dijken. Zo oefenden zij controle uit over de omgeving. Wanneer de vijand naderde, werden dijken doorgestoken waardoor hele gebieden onder water liepen. Later werd het onder water zetten meer gecontroleerd aangepakt. Ging het er even rustiger aan toe, dan werden de overstroomde gebieden weer ingepolderd. Die opeenvolging van menselijke ingrepen kunt u met een beetje fantasie nog overal in het landschap zien.
Heel wat forten zijn ondertussen ware landschapspareltjes en belangrijke natuurgebieden geworden. De geërodeerde (aangetaste) wallen en grachten vormen een ideale leefomgeving voor heel wat planten en dieren.
fortengordels.be