DNA van de Polder

Het DNA van de polder werd door Albert De Vree vereeuwigd in een indrukwekkend kunstwerk.

Copyright Stad Antwerpen - district Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Het kunstwerk werd ter ere van het 900-jarig bestaan van de polderdorpen Berendrecht en Zandvliet op 29 november 2019 ingehuldigd. In 9 taferelen toont het kunstwerk het DNA van de polderdorpen. Het bevindt zich op de hoek van de Derdeweg met de Zoutestraat. Een symbolische plaats: op de voormalige grens van de gemeentes Berendrecht en Zandvliet, maar ook op de grens van haven en dorpen.

 

Negen verbindingen, negen symbolen

‘Het DNA van de Polder’ bestaat uit negen verbindingen. Negen omdat een menselijk DNA-profiel ook negen delen heeft en omdat het district 900 jaar bestaat. In het kunstwerk zitten heel wat verwijzingen naar Berendrecht en Zandvliet. Helemaal onderaan het kunstwerk vind je een verwijzing naar de industrie, een belangrijke factor omdat de twee dorpen in de schaduw van de haven van Antwerpen liggen en er dus heel wat mensen uit de streek hun brood in deze sector verdienen. Je ziet er onder andere de koeltorens van de kerncentrale van Doel en een aantal fabrieken.

Daarboven een verwijzing naar de folklore en de sport. Belangrijk en heel populair zijn de ganzenrijders. Maar ook Hanske Knap is hier een nog erg levendige traditie.

Nog wat hoger vind je een verwijzing naar de stroperij en het smokkelen. Berendrecht en Zandvliet bevinden zich op de grens met Nederland en zijn erg bosrijk, vandaar de verwijzing naar stroperij en smokkelen. De visserij is het volgende deel. Het Schelde-Rijnkanaal en het nabijgelegen Zeeland zijn dankbare visplaatsen.

Verder een verwijzing naar de innige verbinding tussen Berendrecht en Zandvliet sinds 1328. Bovenaan staan ratten, de bijnaam van de Berendrechtenaren, en kieviten, de bijnaam van de Zandvlietenaars. Nog hoger zie je een reigersnest aangezien er in Berendrecht een grote kolonie reigers verblijft, onder andere in het Reigersbos nabij het kasteel van de inmiddels overleden graaf Legrelle. En helemaal bovenaan prijken de tulpen, een belangrijke bloem voor de streek.

Waar

Zoutestraat 101
2040 Antwerpen