Brits Monument WO II

Copyright Toerisme Beveren

Het Brits Monument werd opgericht als hulde aan het Engels afweergeschut dat een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van de streek.

Op 17 oktober 1944 installeerden Engelse troepen zich immers in Doel. Onder meer op de Scheldedijk bracht de Britse luchtafweer zijn kanonnen in stelling tegen de Duitse V1- en V2-bommen. Zo verdedigden ze de voor de geallieerden levensbelangrijke haven van Antwerpen. En niet alleen Antwerpen en de haven werden zo beschermd, maar heel Oost-Vlaanderen. De inspanningen van de Britse luchtafweer beperkten het aantal vernielingen en verloren mensenlevens.

Het beleg rond de haven van Antwerpen en de Zeeschelde zou uiteindelijk duren tot eind maart 1945, met een hoogtepunt in februari 1945. Engelse en Amerikaanse luchtafweerbatterijen beschermden de stad, de haven en de omgeving met een groots opgezette operatie. Die operatie kreeg de naam ‘Anti-Flying Bomb Command Antwerp X’.

Het monument, dat ontworpen werd door architect Fernand Weyers, werd ingehuldigd op 20 juli 1948. In 2011 werd het oorlogsmonument verplaatst naar de huidige locatie op de Zeescheldedijk,  naar aanleiding van de uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven.

De gids

Gids toerisme Beveren

Waar

Unnamed Road
9130 Beveren