Blokkersdijk

Een gedroomde bestemming voor vogelspotters!

Genesteld langs de Schelde ligt stiekem een van Vlaanderens belangrijkste vogelreservaten.

De gids

Natuurpunt gids Blokkersdijk

Blokkersdijk ligt tussen het Sint-Annabos, de Schelde en het havengebied. Oorspronkelijk zou het gebied ook als industrieterrein dienstdoen, maar het bleek niet haalbaar om het droog te leggen. Getuige daarvan is de grote, ondiepe waterplas die er spontaan ontstaan is te midden van het opgespoten Scheldezand.

De plas beslaat ongeveer de helft van Blokkersdijk. De rest van het gebied bestaat uit brede rietkragen, bossen, struiken en graslanden. Dankzij die combinatie van verschillende biotopen is Blokkersdijk een gedroomde bestemming voor vogelspotters. Hier komen elk jaar zo’n 160 verschillende soorten een bezoekje brengen, waaronder de lepelaar, de visdief en de boomvalk.

De vele watervogels observeren kan bijvoorbeeld vanuit de ‘hut van Paul’, een observatiepunt gewijd aan Paul Gerené. Hij was een van de bezielers en de eerste conservator van Blokkersdijk. Aan de overkant van de grote waterplas vind je ‘Willy’s hut’, genaamd naar de opvolger van Paul die je er met wat geluk kunt tegenkomen.

Toegankelijkheid: De ingang vanuit het Sint-Annabos (in het noordoosten) is momenteel afgesloten wegens werken aan de Scheldedijk. De zuidelijke ingang met parking bereik je door de zijrijbaan van de Charles De Costerlaan te volgen parallel met de E34, richting Zwijndrecht.

Waar


2050 Antwerpen