BAKEN

Duizenden jaren later, op de rand van het havengebied en de polders, zitten mensen weer samen rond het kampvuur.

© Stefaan Van Hul

BAKEN is een kunstwerk dat het heden en verleden in zich draagt. Van de kleine motieven uit de omgeving tot helemaal terug naar de vuurstenen die prehistorische mensen hier achterlieten.

 

 

De gids

Gids toerisme Beveren

BAKEN is geselecteerd voor de Wase Erfgoedprijs! De stemming staat open tot 20 oktober > https://www.waseerfgoedprijs.be/de-keuze-van-het-publiek/

BAKEN patronen

© MLSO

Aan de rand van het recent aangelegde Logistiek Park Waasland rijst een 6 meter hoge vuursteen in cortenstaal op. ’s Nachts baadt hij in een rode gloed die herinnert aan de kampvuurtjes die de vroege mens hier stookte. Dat weten we omdat er voor de aanleg van het park een grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd werd, dat een van Vlaanderens grootste sites uit de steentijd blootlegde.

Het kunstenaarskoppel Niko Van Stichel en Lut Vandebos ontwierp BAKEN met één oog op het verleden en één oog op de omgeving. In de twintig panelen van het werk sneden ze met een laser motieven uit: een

stuk van een oude vloer, een glasraam uit de dorpskerk, een lokaal wapenschild … Het zijn allemaal patronen die aangereikt werden door bewoners van het naburige Kieldrecht, Verrebroek en Kallo.

BAKEN is dan ook bedoeld als een symbool dat mensen samenbrengt. Daarom is er in de sokkel rond het kunstwerk een zitplaats verwerkt. Zo kun je even rond dat kampvuur uit de steentijd plaatsnemen en jezelf een prehistorische jager wanen.

Waar

Steentijdstraat
9130 Beveren