Grensdorpen en hun Dialect

Deze beginnerscursus dialect gaat over taal en taalgebruik in Zeeland en Vlaanderen. De cursus gaat in op de geschiedenis van de Vlaamse en Zeeuwse dialecten met focus op de grensdorpen. Heel lang geleden spraken al deze grensdorpen dezelfde taal, maar hoe is het nu en op welke manier zijn de dialecten geëvolueerd? Wat is de invloed van de scheiding tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden.

Waar
Klingspoor, De Klinge.

Wanneer
Van 27/10/2020 tot en met 24/11/2020

GrensDorpen, een grensoverschrijdende samenwerking met steun van de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Hulst en De Klomp De Klinge VZW organiseert op Klingspoor een cursus dialect. De vraag die we in deze beginners cursus trachten te beantwoorden is of de rijksgrens ook hier een taalgrens is.

De cursus wordt gegeven door mevrouw Veronique de Tier, adviseur streektalen bij Erfgoed Zeeland en dialectoloog bij het Instituut voor de Nederlandse Taal. Veronique is voorzitter van de Stichting Nederlandse Dialecten en werkte mee aan het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Oprecht zijn we het eens met de opmerkingen dat Veronique als geen ander eenvoudig, klaar en boeiend kan spreken over taal en taalgebruik in Zeeland en Vlaanderen.

Grensdorpen en hun dialecten. Is de rijksgrens ook hier een taalgrens?

In deze cursus bekijken we de Oost-Zeeuws-Vlaamse en Wase dialecten aan de grens. De cursus gaat in op de geschiedenis van de Vlaamse en Zeeuwse dialecten met focus op de grensdorpen. Heel lang geleden spraken al deze grensdorpen dezelfde taal, maar hoe is het nu en op welke manier zijn de dialecten geëvolueerd? Wat is de invloed van de scheiding tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden.

Praktisch

Deze beginnerscursus omvat 3 avonden van elk 2 lesuren (50 min.) met een kleine pauze.
Het lesgeld bedraagt €30,- voor de gehele cursus inclusief cursusmateriaal.
Cursusdagen zijn dinsdag 27 oktober, dinsdag 10 november en dinsdag 24 november 2020.
We starten uiterlijk om 19.30 uur en eindigen om 21.30 uur. U kunt vanaf 19 uur terecht in het leslokaal.

Plaats: KLINGSPOOR, Buitenstraat 7, 9170 De Klinge.
Inschrijven is verplicht via email: guillaume.drumont@gmail.com
Telnr: +32653592956
Lesgeld vooraf te betalen aan de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten:
IBAN: NL44 ABNA 0490 5580 62 onder vermelding “Dialect”
Indien de cursus door onvoorziene omstandigheden moet worden uitgesteld wordt het cursusgeld terugbetaald.

Waar

Buitenstraat 7
9170 Sint-Gillis-Waas