Over Havenland

Het unieke landschap rond de haven van Antwerpen biedt een waaier aan mogelijkheden. Naast de maritieme, logistieke en industriële activiteiten vind je een uitgebreid recreatief aanbod in dit gebied rond de Schelde: erfgoed, natuur, educatie, cultuur en horeca.

Met Havenland zetten we al die mogelijkheden in de kijker. We laten je het jaar rond kennismaken met al het vertier dat er in het Antwerps havengebied te beleven valt. Of het nu gaat om schepen of vogels spotten, uitwaaien in het weidse polderlandschap, wandelen in een van de natuurgebieden of fietsen door de immense haveninfrastructuur – in Havenland kan het allemaal.

Weet je niet waar beginnen? Onze website en het Havenlandlabel wijzen je de weg naar alle ontspanning, sport en cultuur in en rond de haven.

Havenland focust op het havengebied Antwerpen met de omliggende gemeenten op de linker- en rechteroever van de Schelde.

Havenlandpoorten

Je kan op verschillende plaatsen terecht voor meer informatie over de brede waaier aan mogelijkheden die Havenland te bieden heeft.

Hoe kom je er?

antwerpen velo fiets
Met de fiets en te voet
© Port of Antwerp
© Port of Antwerp
Met DeWaterbus
antwerpen trein openbaar vervoer
Met het openbaar vervoer
© Port of Antwerp
© Port of Antwerp
Met de auto

Vergeet de files en het zoeken naar een parkeerplaats. Heel wat initiatieven zorgen ervoor dat fietsers en voetgangers zich gemakkelijk door Havenland kunnen bewegen.

 

  • Fiets- en wandelkaarten
    Ontdek onze fiets- en wandelkaarten op onze Eropuit-pagina.
  • Velo Antwerpen
    De verschillende Velo-stations liggen op wandelafstand van elkaar in een gebied rond de Singel en op Linkeroever. De fietsen zijn een ideale aansluiting op tram en treinverkeer. Neem een Velo in de buurt van je vertrekplaats, doorkruis de stad en plaats hem nadien terug in een fietsstation dicht bij je bestemming.
  • Fietsers- en voetgangerstunnels
    De 572 meter lange Sint-Annatunnel verbindt Linker- en Rechteroever zodat fietsers en voetgangers vlot aan de andere kant van de Schelde geraken. Wie in het zuiden van de stad de Schelde wil oversteken, kan gebruikmaken van de fietstunnel die parallel loopt aan de Kennedytunnel.
  • Veerdiensten
    Enkele veerdiensten brengen voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers van de ene naar de andere Scheldeoever. Raadpleeg de uurroosters van de veerdiensten:
  • Blue-bikes in Beveren
    Huur een Blue-bike in Beveren om de omgeving te ontdekken of als aansluiting op het openbaar vervoer.
  • Fietsverhuur Fort Liefkenshoek
    Huur fietsen in Fort Liefkenshoek en ontdek de weide omgeving.

Sinds 1 juni 2017 vaart DeWaterbus in opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen tussen het Antwerpse Steenplein in Antwerpen en Hemiksem, met een tussenstop in Kruibeke. Een tweede route verbindt het Steenplein met de Antwerpse haven. DeWaterbus is in combinatie met tram, bus en fiets een duurzaam, mooi en vlot alternatief voor de wagen. Zowel pendelaars als recreatieve bezoekers varen mee. Meer informatie over de verschillende trajecten en vertrektijden vind je op de website van DeWaterbus.

Met het openbaar vervoer reis je op een veilige en goedkope manier naar de haven. Door een trein- of tramrit te combineren met de bus, DeWaterbus en de fiets, geraak je gemakkelijk op je bestemming. Plan je route via de website van De Lijn of de NMBS. Mobiele gebruikers kunnen daar ook de apps van de vervoersdiensten downloaden.

Stad Antwerpen wil Antwerpen en haar directe omgeving zo bereikbaar mogelijk houden. Daarom werd de website ‘Slim naar Antwerpen’ gelanceerd. Je vindt er alle bereikbaarheidsinformatie en slimme alternatieven om vlot in de stad en de haven te geraken.

Havenlandlabel

Het Havenlandlabel is een gebiedslabel dat kwaliteit garandeert. Het zorgt voor herkenbaarheid en voor een verbinding tussen de initiatieven in het Havenlandgebied. Download hieronder het aanvraagformulier, vul het in en mail het naar info@havenland.be. De aanvraag en toekenning van het label zijn gratis.

Waarom een Havenlandlabel?

Havenland geeft je initiatief zichtbaarheid via de website, de digitale nieuwsbrief, op sociale media en in de communicatie met al onze partners. Havenland zorgt ook voor de verbinding tussen de labelhouders onderling.

Jaarlijks komt het sterk netwerk van enthousiaste partners samen tijdens een evenement voor alle labelhouders. Elke partner draagt zijn expertise bij en ondersteunt zo de kwaliteit van het Havenlandlabel. Word lid van onze Havenland-community en laat je inspireren om nieuwe verbindingen te leggen. Zo steunen we elkaar.

Wie komt in aanmerking?

Om het Havenlandlabel te krijgen, moet je als organisatie, initiatief of aanbieder

    1. gelegen zijn in Havenland;
    2. bijdragen aan de doelen van Havenland;
    3. vallen onder een van de vier thema’s en voldoen aan de vastgelegde criteria (zie hieronder).

Activiteiten, initiatieven en aanbieders binnen deze vier thema’s komen in aanmerking:

    1. Sport en recreatie: recreatief vervoer zoals DeWaterbus, de fietsbus, Pendelbus Haven van Antwerpen, fietstochten/fietsroutes, wandeltochten, boottochten, loopparcoursen (bv. Havenland Run & Walk), ruiterpaden, lokale economie, natuurbeleving zoals kijkhutten, Grensparkactiviteiten, Natuurpunt…
    2. Educatie: educatieve initiatieven zoals Havenlandklassen, gidsenwerking, tentoonstellingen, Dag van de Wetenschap, Open Bedrijvendag, Open Wervendag, Supernova, windturbine…
    3. Horeca: inclusief overnachtingsmogelijkheden
    4. Erfgoed: materieel of immaterieel erfgoed met een cultuurhistorische waarde zoals tentoonstellingen, Open Monumentendag, Oosterweelkerk, Wilmarsdonk, Lillo, Fort Liefkenshoek/Fort Sint-Marie, streekproducten, hoevetochten…
Wat zijn de criteria?

Wil je als activiteit of initiatief het Havenlandlabel krijgen, moet je voldoen aan overkoepelende en aan specifieke criteria. Overkoepelende criteria gelden voor alle activiteiten en initiatieven. Specifieke criteria horen bij het thema waarbinnen je activiteit of initiatief valt.

Overkoepelende criteria

Elk initiatief moet:

  • voldoen aan de 3 basisvoorwaarden om in aanmerking te komen voor het label
  • de werking en ontwikkeling van de haven respecteren
  • de landschappelijke kwaliteit van het gebied vergroten en bewaken
  • rekening houden met de geldende richtlijnen voor veiligheid, natuur etc.
  • de samenwerking met duurzame (lokale) partners optimaliseren
  • het gebruik van duurzame materialen en van een circulaire economie stimuleren
  • aandacht hebben voor duurzame mobiliteit (indien mogelijk samenwerken met bestaande initiatieven)
  • maatregelen voorzien om zwerfvuil en/of overlast te vermijden (respect voor bewoners, havenmedewerkers en bedrijven, voor bedrijfseigendommen en voor natuurgebieden)
  • de toegankelijkheid optimaliseren (zowel op het gebied van mobiliteit, infrastructuur, taalgebruik als prijszetting)
  • de nodige verzekeringen en vergunningen kunnen voorleggen.

Specifieke criteria per thema

Elk thema heeft specifieke criteria die de overkoepelende criteria kracht bijzetten. 

Sport en recreatie

  • Democratische prijszetting
  • Toegankelijk voor een ruim publiek
  • Verrijking van het bestaande aanbod
  • Versterking van de lokale beleving

Educatie

  • De gidsen worden geïnformeerd over de geschiedenis van de Haven van Antwerpen en kunnen de verschillende facetten van de havenontwikkeling in de omgeving schetsen. Havenland voorziet de gidsen hiervoor van een “basisverhaal over Havenland”.
  • Gidsenwerking: bereid zijn tot permanente vorming om de kwaliteit van de gidsbeurten voldoende hoog te houden.
  • Het Havencentrum betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven.

Horeca

  • Initiatieven die de productie en/of de verkoop van producten uit het Havenlandgebied ondersteunen 
  • Promotie voor andere Havenlandinitiatieven

Erfgoed

  • Democratische prijszetting
  • Toegankelijk voor een ruim publiek
  • Verrijking van het bestaande aanbod
Hoe verloopt de aanvraagprocedure?

Download hieronder het aanvraagformulier, vul het in en mail het naar info@havenland.be. Een beoordelingscomité beslist binnen 10 werkdagen over je aanvraag. Je ontvangt na goedkeuring het grafische materiaal en de richtlijnen voor het gebruik van het label (zie hieronder).

Een label is drie jaar geldig. Daarna moet je een nieuwe aanvraag indienen. De aanvraag en toekenning van het label zijn gratis.

Als de situatie van je organisatie grondig wijzigt om een manier die ingrijpt op de criteria van het label (bv. uitbreiding of stopzetting) ben je verplicht om dat zo snel mogelijk per mail te melden aan het beoordelingscomité.

Hoe gebeurt de promotie van Havenland?

Na goedkeuring ontvang je als labelhouder het grafische materiaal en de richtlijnen voor het gebruik van het label. Je maakt promotie voor de Havenlandbeleving via je eigen kanalen: website, nieuwsbrief, sociale media, communicatiemiddelen tijdens een evenement, folders, etiket… Heeft je organisatie een gebouw, dan krijg je het label ook in de vorm van een plakkaat. Dat plaats je een duidelijk zichtbare plek voor de bezoekers.

Het label dient enkel voor eigen gebruik en mag in geen enkel geval doorgegeven worden aan derden.

Havenland zorgt voor de verbinding van de initiatieven die binnen Havenland vallen en zorgt mee voor de promotie van het label. De initiatieven en activiteiten met het Havenlandlabel krijgen zoveel mogelijk zichtbaarheid via de website, de digitale nieuwsbrief, sociale media en communicatie met de partners.

Huisregels

Havenland is een unieke plaats met tal van fotogenieke plekken. De haven en haar activiteiten in beeld brengen kan als je rekening houdt met de huisregels.

Openbare weg

Je hebt geen toestemming nodig om te fotograferen op de openbare weg. Hou wel rekening met

  • het levendig karakter van de haven: respecteer de verkeersregels;
  • de GDPR-regelgeving als je mensen fotografeert.

 

Het bezoeken van de bezienswaardigheden gebeurt eveneens op eigen risico.

Schepen spotten

Het spotten en fotograferen van schepen kan op verschillende plaatsen in de haven. We verzamelden voor jullie de meest ideale plekjes op een kaart.

Economische bedrijvigheid

Wil je foto’s maken van bedrijven of instanties, vraag daarvoor dan eerst de toestemming van de organisatie.

Drones

Voor drones in de haven geldt een specifieke regelgeving.

Doel bezoeken

Wil je een bezoek brengen aan Doel?

Hou dan rekening met de bewoners en met de geldende wetten en regelgeving. Meer informatie vind je in deze folder.