Het unieke landschap rond de haven van Antwerpen biedt een waaier aan mogelijkheden. Naast de maritieme, logistieke en industriële activiteiten vind je een uitgebreid recreatief aanbod in dit gebied rond de Schelde: erfgoed, natuur, educatie, cultuur en horeca.
Met Havenland zetten we al die mogelijkheden in de kijker. We laten je het jaar rond kennismaken met al het vertier dat er in het Antwerps havengebied te beleven valt. Of het nu gaat om schepen of vogels spotten, uitwaaien in het weidse polderlandschap, wandelen in een van de natuurgebieden of fietsen door de immense haveninfrastructuur – in Havenland kan het allemaal.
Weet je niet waar beginnen? Onze website en het Havenlandlabel wijzen je de weg naar alle ontspanning, sport en cultuur in en rond de haven.
Havenland focust op het havengebied Antwerpen met de omliggende gemeenten op de linker- en rechteroever van de Schelde.
Je kan op verschillende plaatsen terecht voor meer informatie over de brede waaier aan mogelijkheden die Havenland te bieden heeft.
Vergeet de files en het zoeken naar een parkeerplaats. Heel wat initiatieven zorgen ervoor dat fietsers en voetgangers zich gemakkelijk door Havenland kunnen bewegen.
Sinds 1 juni 2017 vaart DeWaterbus in opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen tussen het Antwerpse Steenplein in Antwerpen en Hemiksem, met een tussenstop in Kruibeke. Een tweede route verbindt het Steenplein met de Antwerpse haven. DeWaterbus is in combinatie met tram, bus en fiets een duurzaam, mooi en vlot alternatief voor de wagen. Zowel pendelaars als recreatieve bezoekers varen mee. Meer informatie over de verschillende trajecten en vertrektijden vind je op de website van DeWaterbus.
Meer info
Met het openbaar vervoer reis je op een veilige en goedkope manier naar de haven. Door een trein- of tramrit te combineren met de bus, DeWaterbus en de fiets, geraak je gemakkelijk op je bestemming. Plan je route via de website van De Lijn of de NMBS. Mobiele gebruikers kunnen daar ook de apps van de vervoersdiensten downloaden.
Meer info
Stad Antwerpen wil Antwerpen en haar directe omgeving zo bereikbaar mogelijk houden. Daarom werd de website ‘Slim naar Antwerpen’ gelanceerd. Je vindt er alle bereikbaarheidsinformatie en slimme alternatieven om vlot in de stad en de haven te geraken.
Meer info
Het Havenlandlabel is een gebiedslabel dat kwaliteit garandeert. Het zorgt voor herkenbaarheid en voor een verbinding tussen de initiatieven in het Havenlandgebied. Download hieronder het aanvraagformulier, vul het in en mail het naar info@havenland.be. De aanvraag en toekenning van het label zijn gratis.
Havenland geeft je initiatief zichtbaarheid via de website, de digitale nieuwsbrief, op sociale media en in de communicatie met al onze partners. Havenland zorgt ook voor de verbinding tussen de labelhouders onderling.
Jaarlijks komt het sterk netwerk van enthousiaste partners samen tijdens een evenement voor alle labelhouders. Elke partner draagt zijn expertise bij en ondersteunt zo de kwaliteit van het Havenlandlabel. Word lid van onze Havenland-community en laat je inspireren om nieuwe verbindingen te leggen. Zo steunen we elkaar.
Om het Havenlandlabel te krijgen, moet je als organisatie, initiatief of aanbieder
Activiteiten, initiatieven en aanbieders binnen deze vier thema’s komen in aanmerking:
Wil je als activiteit of initiatief het Havenlandlabel krijgen, moet je voldoen aan overkoepelende en aan specifieke criteria. Overkoepelende criteria gelden voor alle activiteiten en initiatieven. Specifieke criteria horen bij het thema waarbinnen je activiteit of initiatief valt.
Overkoepelende criteria
Elk initiatief moet:
Specifieke criteria per thema
Elk thema heeft specifieke criteria die de overkoepelende criteria kracht bijzetten.
Sport en recreatie
Educatie
Horeca
Erfgoed
Download hieronder het aanvraagformulier, vul het in en mail het naar info@havenland.be. Een beoordelingscomité beslist binnen 10 werkdagen over je aanvraag. Je ontvangt na goedkeuring het grafische materiaal en de richtlijnen voor het gebruik van het label (zie hieronder).
Een label is drie jaar geldig. Daarna moet je een nieuwe aanvraag indienen. De aanvraag en toekenning van het label zijn gratis.
Als de situatie van je organisatie grondig wijzigt om een manier die ingrijpt op de criteria van het label (bv. uitbreiding of stopzetting) ben je verplicht om dat zo snel mogelijk per mail te melden aan het beoordelingscomité.
Na goedkeuring ontvang je als labelhouder het grafische materiaal en de richtlijnen voor het gebruik van het label. Je maakt promotie voor de Havenlandbeleving via je eigen kanalen: website, nieuwsbrief, sociale media, communicatiemiddelen tijdens een evenement, folders, etiket… Heeft je organisatie een gebouw, dan krijg je het label ook in de vorm van een plakkaat. Dat plaats je een duidelijk zichtbare plek voor de bezoekers.
Het label dient enkel voor eigen gebruik en mag in geen enkel geval doorgegeven worden aan derden.
Havenland zorgt voor de verbinding van de initiatieven die binnen Havenland vallen en zorgt mee voor de promotie van het label. De initiatieven en activiteiten met het Havenlandlabel krijgen zoveel mogelijk zichtbaarheid via de website, de digitale nieuwsbrief, sociale media en communicatie met de partners.
Havenland is een unieke plaats met tal van fotogenieke plekken. De haven en haar activiteiten in beeld brengen kan als je rekening houdt met de huisregels.
Je hebt geen toestemming nodig om te fotograferen op de openbare weg. Hou wel rekening met
Het bezoeken van de bezienswaardigheden gebeurt eveneens op eigen risico.
Het spotten en fotograferen van schepen kan op verschillende plaatsen in de haven. We verzamelden voor jullie de meest ideale plekjes op een kaart.
Wil je foto’s maken van bedrijven of instanties, vraag daarvoor dan eerst de toestemming van de organisatie.
Voor drones in de haven geldt een specifieke regelgeving.
Wil je een bezoek brengen aan Doel?
Hou dan rekening met de bewoners en met de geldende wetten en regelgeving. Meer informatie vind je in deze folder.