MET DE FIETS EN TE VOET

Steeds meer probeert men de mens te overhalen om de fiets te overwegen als alternatief vervoersmiddel. Fietsen naar het werk wordt vaak gezien als een hele uitdaging, maar men vergeet soms al de voordelen die ermee aan te pas komen. Vergeet de files en het zoeken naar een parkeerplaats. Ga gewoon met de fiets naar het werk.

De fietskaart

Hier kun je de digitale fietskaart terugvinden die doorheen de haven meeneemt en de nodige info biedt bij de zovele interessante plaatsen die je kunt bezoeken wanneer je een bezoek brengt aan de haven. Het havenbedrijf creëerde een toeristische fietskaart met bezienswaardigheden en uitkijkpunten in de haven. Vraag jouw exemplaar aan in het MAS-havenpaviljoen. De verantwoordelijke wegbeheerders hebben waar mogelijk veilige fietsinfrastructuur aangelegd en zullen deze inspanningen in de toekomst verder zetten.

velostations Antwerpen

Met Velo worden korte verplaatsingen in Antwerpen Stad nog gemakkelijker. Neem een Velo in de buurt van je vertrekplaats, doorkruis de stad en plaats hem nadien terug in een fietsstation dicht bij je bestemming. De fietsen zijn een ideale aansluiting op tram en treinverkeer. De verschillende Velo-stations liggen op wandelafstand van elkaar in een gebied rond de Singel en op Linkeroever.

Het eerste halfuur van elke rit is inbegrepen in de inschrijvingskost. Inschrijven is dus wel nodig. Fiets je langer, dan betaal je extra.

PRIJZEN EN TARIEVEN

 Gebruik / rit:
 0-30 min   Gratis na inschrijving
 30-60 min   + € 0,50
 60-90 min   + € 1
 + 90 min   + € 5 (per begonnen uur) 
Inschrijven:
 Dagpas  € 4,00
 Weekpas  € 10,00
 Jaarkaart  € 49,00

Inschrijven kan eenvoudig via de website van Velo-Antwerpen. Hier kan je kiezen uit een dag- of weekpas, of een jaarkaart.

Voor kortere bezoeken zijn de dag- of weekpas interessanter. Deze kan je tot 30 dagen op voorhand met je Visa of Mastercard aanvragen. Bij aankoop ontvang je een gebruikerscode en zelfgekozen wachtwoord waarmee je meteen een fiets kan nemen aan een station naar keuze.

Wil je op regelmatige basis gebruikmaken van de Velo-stations, dan is een jaarkaart misschien een handigere keuze. Hiervoor kan je via Visa, Mastercard of Domiciliëring inschrijven. Na inschrijving ontvang je de Velo-jaarkaart binnen de 10 werkdagen. Zodra de kaart geactiveerd is via de gebruikerszone van de website, kan je gebruik maken van de velo-stations.

voetgangerstunnel Sint-annatunnel

Dankzij de Sint-Annatunnel (572 meter lang en 31,6 meter onder de grond) kunnen voetgangers en fietsers zich sinds 1933 eenvoudig verplaatsen tussen Linker- en Rechteroever. De twee inkomhallen met oude waarschuwingsborden en de houten roltrappen benadrukken het authentieke karakter van de tunnel.

In deze tunnel zijn fietsers toegelaten, maar deze enkel stapvoets (5km/uur). Bromfietsen dienen aan de hand gehouden te worden.

De lift is toegankelijk via liften en roltrappen

De roltrappen kun je gebruiken:

  • Op weekdagen van 06:00 tot 22:00
  • Op weekends/feestdagen van 09:00 tot 21:00

Via deze website kunt u ook altijd de status van de liften en roltrappen nagaan om een defect op voorhand te weten en meteen voor een sneller alternatief te kunnen kiezen.

OPGELET: In april en mei 2018 zullen er gespreid over twee korte periodes van telkens drie dagen werken plaatsvinden aan de liften van de Sint-Annatunnel. Het gaat om voorbereidende werken in het kader van de grondige vernieuwing van de liften. Op maandag 16, dinsdag 17 en woensdag 18 april wordt er gewerkt aan de lift op Linkeroever. Op woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 mei is het de beurt aan de lift op Rechteroever. De liften zijn dan tijdelijk buiten gebruik. Om de hinder te beperken wordt er enkel buiten de spitsuren gewerkt, tussen 9u en 16u. Daarnaast is er op Linkeroever ook een herstelling nodig aan de onderste, stijgende roltrap. De aandrijfas van deze roltrap is aan vervanging toe. Met de toekomstige renovatiewerken aan de liften in het vooruitzicht is het extra belangrijk dat gebruikers kunnen rekenen op een goede werking van de roltrappen. De werken aan de roltrap zullen plaatsvinden van maandag 23 tot en met vrijdag 27 april. Tijdens deze week is de roltrap tijdelijk buiten gebruik.

FIETSERSTUNNEL aan Kennedytunnel

Wie in het zuiden van Antwerpen onder de Schelde door wil, kan gebruikmaken van de fietserstunnel die parallel loopt aan de Kennedytunnel. Met de lift of via de trap (met goot voor de rijwielen) kunnen fietsers de 4 meter brede fietskoker bereiken en de oversteek maken.

Via deze website kunt u ook altijd de status van de liften en roltrappen nagaan om een defect op voorhand te weten en meteen voor een sneller alternatief te kunnen kiezen.

Via het veer

Er bestaat een gratis veerdienst tussen linker-en rechteroever voor voetgangers, fietsers en begeleide rolstoelgebruikers. Op die manier wordt de oversteek tussen de twee oevers nog gemakkelijker. De werkdagen van de veer aan Sint-Anna zijn:

  • Op weekdagen: Linkeroever 07:15 tot 18:15 / Rechteroever 07:30-18:30
  • Weekends en Feestdagen: Linkeroever 10:15-21:15 / Rechteroever 10:30-21:30
  • Onderbreking van 30 minuten tussen 13:00  en 13:30
  • Om de 30 minuten een afvaart per oever (kwartier heen en kwartier terug)
  • Het aantal overvaarten per dag kan variëren en kan in functie van de noden en wachttijden worden bijgestuurd. Hinder door ander scheepvaartverkeer op de schelde is mogelijk.

Ook tussen Hoboken en Kruibeke bestaat er een veerdienst die de oversteek van de Schelde des te gemakkelijker maakt. De veerboot is beschikbaar op alle dagen van 5 uur tot 23 uur (Zaterdag, zon- en wettelijke feestdagen tot 22 uur. Raadpleeg hier het uurrooster voor meer details en specifieke vertrektijden!

Als laatste is er ook nog een veerdienst tussen Bazel en Hemiksem. Deze is ook beschikbaar op alle dagen van 5 uur tot 23 uur (Zaterdag, zon- en wettelijke feestdagen tot 22 uur). Raadpleeg hier het uurrooster voor meer details en specifieke vertrektijden.