De Cadixwijk

Tussen 1873 en 1934 brachten de schepen van de Red Star Line rederij ongeveer 2 miljoen landverhuizers naar de Nieuwe Wereld. Met Museum Red Star Line als ankerplaats vind je nog overal sporen van de enorme migratiegolf die vanuit de haven naar Amerika vertrok.

We denken daarbij niet alleen aan de Red Star Line of de transcontinentale migratie, maar ook aan de instroom van migranten die tewerkstelling of economische opportuniteiten kwamen zoeken in de haven. Rederij Flandria en haar concurrenten verzorgden de veerdienst tussen beide oevers.

De Cadixwijk schrijft op een ongebruikelijke manier mee aan dat multiculturele verhaal. Talloze nationaliteiten delen hier een woonzone, vlak naast het Kattendijkdok, het Houtdok, het Kempisch Dok en de Londenstraat. Bij het begin van de 20ste eeuw was de ontvolking groot: er woonden nog amper 500 mensen. Tegen 2020 zijn dat er wellicht acht tot tien keer zoveel.

De stad Antwerpen investeert in de heraanleg van deze interessante site. Het groene stadsplein telt ruim 1,7 hectare en wordt zo anderhalve keer groter dan de Groenplaats. Nu al vind je er het nieuwe schafthuis voor de dokwerkers, waar havenheld Johan De Jaegher achter de potten staat.

Nog later komt er vlakbij de Cadixwijk een Maritiem Museum waar de Doelse Koggen als pronkstuk uitgestald zullen staan. Momenteel renoveert havenheldin Lore Poelmans de resten van die middeleeuwse schepen waarvan ze in dit artikel het mysterie onthult.

Alle technische specificaties van het erfgoed in de Cadixwijk lees je in deze uitgebreide erfgoedstudie.

 Adres: Cadixstraat, Antwerpen, België

meer in havenland

Nog meer erfgoed beleven