ZEEMANSTRADITIE NIEUW LEVEN INGEBLAZEN: ’T BOOMKE HERRIJST AAN DE SCHELDEOEVER

’t Boomke wees jarenlang de weg aan schippers die Antwerpen naderden of de haven verlieten. Deze prachtige zeemanstraditie kreeg vandaag een nieuw leven dankzij een kunstig en onverwoestbaar ‘Boomke’ dat herrijst vlakbij de Schelde. Eeuwenlang vierden schippers aan dit oriëntatiepunt hun behouden thuiskomst met een pijp tabak. Als ze de haven weer verlieten, zorgden ze er voor dat hun schip bij ‘t Boomke klaar was voor het woeligere water. Als beloning en moed dronken ze op dit punt een glaasje rum. Niets dan goede herinneringen aan ’t Boomke aan de Schelde.

In de loop ter tijden is dat Boomke meermaals verdwenen, maar telkens werd een nieuwe aangeplant. Lange tijd was er geen Boomke meer, louter een bord, maar daar kwam vandaag verandering in.

Havenschepen Marc Van Peel en voorzitter van het Regionaal Landschap de Voorkempen Rik Röttger samen met kunstenaar Geert de Kockere, een onverwoestbaar ‘Boomke’ in duurzaam materiaal, Cortenstaal. Ook de zitbank zal via het bedrijf Kebony met duurzame houtsoort worden aangekleed. Het geheel komt tot stand via sociale tewerkstelling waarmee het duurzame karakter van de haven wordt onderstreept

Kunstenaar Geert De Cockere heeft de historiek van ’t Boomke bevat in de haiku:

De Cockere: "Vooral de laatste regel is symbolisch. Hij verwijst naar het letterlijke varen en hoe ‘t Boomke de schippers vanaf dat punt een behouden tocht wenst. Tegelijk symboliseert hij hoe wij allemaal varen op de stroom van het leven en hoe we allemaal hopen dat we wel varen."

De kunstenaar zal geregeld een havenhaiku verzorgen. Je kan ze lezen op de vernieuwde site van Havenland: www.havenland.be.

Havenschepen Marc Van Peel: “Eigenlijk kennen veel te weinig mensen de verhalen van de maritieme wereld of de prachtige veelzijdigheid van het havengebied. Daar willen we verandering in brengen. Maar liefst 20 partners sloegen de handen in elkaar met als doel om alle verhalen, belevenissen en trekpleisters van de tweede belangrijkste haven in Europa en omstreken te promoten. 'T Boomke is de start van de "1001 belevenissen". Het is niet alleen de baseline van Havenland, de bedoeling is dat we de interessante locaties en belevingen nummeren. .De komende tijd stellen we steeds meer plaatsen, evenementen en highlights voor. Op de website van havenland.be vind je alle toppers en verhalen straks terug.”

Om de uitgestrekte oppervlakte van de havenregio bevatbaar en werkbaar te maken voor bezoekers, deelt Havenland haar belevingen niet enkel per thema in, maar ook met behulp van eenvoudige deelgebieden die elk een nummer toegewezen krijgen. De onpare nummers bevinden zich op de Linker-Scheldeoever en de pare op de Rechter-Scheldeoever, de Schelde zelf stroomt als levensader centraal door Havenland. Het Boomke krijgt nummer 1 in zone 2 - de . In totaal zullen er tien zones komen. Elk met zijn eigen belevenissen.

Om de beleefbaarheid van Havenland extra te onderlijnen, werd de terugkomst van het symbolische boomke met een wereldprimeur gevierd: het eerste Boombal op een boot! Alle inwoners van Havenland konden inschrijven voor dit muzikale volksfeest! Na de inhuldiging passeerde dit maritieme feest langs ’t Boomke, waarop aan wal én aan boord passend het glas geheven werd en gezamenlijk getoost op een behouden vaart.”