Antitankgracht

Eén van de meest gevreesde oorlogstuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren zonder twijfel de zwaar uitgeruste tanks die als ware doodsmachines het landschap doorkruisten.

Om de stad Antwerpen te beschermen werd aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een antitankgracht aangelegd. Een verdedigingslinie die meer dan een kwartcirkel rond de stad trok, op ongeveer 15 kilometer van het centrum. Om snelheid te winnen stapten de bouwheren snel af van het plan deze gracht enkel in nood te laten vollopen en lieten het opwellende water zijn gang gaan. De oeverhellingen werden zo steil aangelegd (minstens een hoek van 63,4°) dat ze onmogelijk te overbruggen waren door de pantservoertuigen. Zeker niet na het doorploeteren van een watermassa van 6 meter breed en 3 meter diep.

Op dit moment vervult de lange gracht een mooie rol voor de versterking van de natuurgebieden in de streek. De zaden van planten drijven mee met het water, om elders een nieuwe kolonisatie te starten. En ook dieren gebruiken de gracht om op verkenning te gaan in ander natuurschoon. Dit soort verbindingswegen zijn bijzonder belangrijk voor de creatie van een robuust ecosysteem. Kleine lapjes natuur zijn erg kwetsbaar, maar aaneengeschakelde gebieden versterken elkaar.

Technische specificaties over het bouwkundig erfgoed van de antitankgracht vind je in deze uitgebreide erfgoedstudie.

 Adres: Torenseweg, Stabroek, België

meer in havenland

Nog meer erfgoed beleven